Правління Нацбанку ухвалило рішення призупинити діяльність українських банків у Криму до завершення російської окупації. Відповідне рішення закріплене постановою НБУ.

Власне, нічого дивного у тому немає. До такого радикального кроку вже вдалися низка українських і дочірніх іноземних банків, пояснюючи це відсутністю можливості подальшої роботи в площинах українського та російського законодавства. Мало того, Центробанк РФ у квітні припиняв діяльність відокремлених підрозділів низки українських банків під приводом невиконання ними зобов’язань перед вкладниками.

У повідомленні офіційного інтернет-представництва Національного банку зазначається: «Правління НБУ було вимушене 6 травня 2014 року прийняти рішення (тимчасово до закінчення окупації) припинити подальшу роботу українських банківських установ та їх відокремлених підрозділів на зазначеній території».

Віроломна анексія території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя порушила роботу банківської системи на цій території. Це, природно, поставило під загрозу інтереси вкладників та інших кредиторів банків. Як зазначає прес-служба Нацбанку, подальша робота суперечитиме вимогам українського законодавства і нормативно-правовим актам Нацбанку. З іншого боку, неможливість для регулятора здійснювати банківське регулювання та нагляд, валютний контроль і державний фінансовий моніторинг за діяльністю банків та їх відокремлених підрозділів у Криму та Севастополі тільки посилює виваженість і своєчасність такого рішення. І зрештою, згідно зі статтю 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території, відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації юридичним особам, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, у повному обсягу покладається на державу, що вчиняє окупацію, відповідно до норм і принципів міжнародного права, — нагадує Нацбанк.

Що Росії відшкодовувати доведеться чималі втрати, мало хто сумнівається. Адже, нагадаю, результати нав’язаного кримчанам референдуму 16 березня не визнала не тільки Україна, а й вся світова спільнота, діловий і фінансовий світ цурається самопроголошеної кримської влади. На палкі заклики керівників Росії до своїх банкірів відкривати філії на захопленій території відгукуються одиниці, усвідомлюючи безперспективність такого кроку за ескалації насильства, рейдерства, правового нігілізму. Російські банки вже давно відчувають проблеми з власним бюджетуванням через виведення капіталів, різке подорожчання позик, інфляцію та інше. Крим для них — колосальний пасив, а не актив. Отже, як на мене, якщо вони і прийдуть на місце українських банків, то не раніше, як завершиться агресія і в Криму, і в східних регіонах України, події в яких розгортаються за кримським сценарієм. Бо банкіри добре знають, що гроші люблять тишу.

Однією з перших на постанову Нацбанку відгукнулася «дочка» Сбербанку Росії, яка припинила діяльність своїх відділень у Криму після аналогічного кроку у Слов’янську та Краматорську. Інформаційна агенція УНН цитує повідомлення з цього приводу прес-служби банку: «Обслуговування клієнтів кримських відділень Дочірнього банку Сбербанку Росії здійснюватиметься у відділеннях банку, які розташовані на материковій частині України, і виконуватиметься в стандартному режимі відповідно до чинного законодавства України, вимог НБУ, внутрішніх нормативних документів Банку і укладених з клієнтами договорів». Усе закономірно.