Свої принади має кожен з цих ялтинських сезонів

Владислав КОРЖЕВСЬКИЙ, доктор біологічних наук, професор, завідувач відділу флори, рослинної та заповідної справи Нікітського ботанічного саду — Національного наукового центру:

— Наявність поясу хвойних лісів, що складаються в основному із сосни кримської, надає повітрю досить специфічних, цілющих для легеневиків властивостей, плюс ялівцеві гаї, характерні для нижніх поясів — від 450 метрів і нижче над рівнем моря, за допомогою повітряних потоків створюють на Південнобережжі особливе бактерицидне середовище.

І ще: восени фактично відцвітає більшість видів рослин, тому й пилкові потоки до мінімуму не насичені, що неоціненно для алергіків.

У жовтні—листопаді в Криму достигає зізіфус — дивовижний плід, що зберігається два-три місяці. Ця унікальна рослина без будь-яких ліків знижує тиск. У дегустаційному залі Ботанічного саду є варення і джеми з нього, а ще компоти з фейхоа. Це комора здоров’я.

Зінаїда КЛИМЕНКО, доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник відділу дендрології і квітництва Нікітського ботанічного саду — Національного наукового центру:

— Клімат Криму, його рослинність і ландшафт унікальні. Ще в 1949 році мої батьки, селекціонери за фахом, переїхали до Криму. Три члени родини були хворі на туберкульоз і їм пророкували поганий кінець. Але лише через два роки без будь-яких ліків вони стали цілком, повторюю, цілком здоровими.

 

А Нікітський — сад безупинного цвітіння. І ми лікуємо красою, ароматами і знанням. Я 46 років займаюся селекцією квіткових культур, зокрема троянд. Нюхайте троянди — будете здорові. Це науковий факт. Розроблений мною лікувальний розарій, де зібрано сорти троянд із певними ароматами і кольорами, впливає благотворно за поганого самопочуття. Аромат троянди може зняти, понизити тиск у гіпертоніків, зняти головний біль, що виник у результаті спазмів головного мозку.

Микола БОГДАНОВ, доктор медичних наук, професор Кримського державного медичного університету імені С. І. Георгієвського:

— Ще років 40 тому разом з видатним ученим Михайлом Фомичовим ми об’їздили весь Крим, зокрема й Південнобережжя, в пошуках мінеральних вод. Я захистив кандидатську дисертацію з наявних, можливих і передбачуваних запасів мінеральних вод на Південному березі Криму. 27 мінеральних джерел Криму представлені й використовуються навіть у пляшковому вигляді. Води джерел у Карабасі та Меласі використовують кілька оздоровниць. Але найунікальніша вода джерела Савлух-Су. Її вважають цілющою з давніх-давен, вона містить у собі стільки органіки, як і «Нафтуся», а також срібло, комплекс мікроелементів.

Ще давні греки і римляни знали про дивовижний набір різних вод Криму — питних, лікувальних, мінеральних, зокрема, у Керчі були кращі римські бальнеологічні курорти.

Переконаний, у недалекому майбутньому у світі нічого не буде дорожче за питну воду. А Україна і Крим зокрема можуть заробити гроші на воді більші, ніж на нафтоносних і газоносних горизонтах.

Відкритий недавно бювет у Ялті може мати перспективу за виконання важливих для його експлуатації умов. Він може навіть стати другим після савлуського.

Отже, Ялта — кліматичний, мінеральний, бальнеологічний і, звичайно ж, морський курорт і в ситцевий, і в шовковий, і в оксамитовий сезони.