Формування дільничних виборчих комісій і виборчих дільниць закінчується. Бюлетені для голосування надійно захищені, відкріпні посвідчення передано виборчкомам, зареєстровано майже півтори тисячі міжнародних спостерігачів. Про це відзвітував Голова Центрвиборчкому Сергій Ківалов Президенту України. Начебто все демократично і прозоро.
Але політологи заговорили про активну участь Росії у проведенні президентських виборів в Україні, поєднання «брудних» політтехнологій з інформаційною блокадою та роботою адміністративного ресурсу проти одного з лідерів перегонів. І це, на переконання деяких політологів, є ще одним свідченням того, що вибори в Україні не можна називати демократичними.
За два тижні до виборів у центрі уваги знову опинилася політична реформа. Конституційний Суд України визнав законопроект 4180 про внесення змін до Основного Закону таким, що відповідає Конституції. І шанси проходження цього документа в парламенті до 21 листопада — дня проведення другого туру голосування — координатор парламентської більшості Степан Гавриш оцінює як досить високі.
А от щодо внесення змін до закону про вибори Президента України Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний: вносити їх під час виборчої кампанії недоцільно. «Для того, щоб зберегти стабільність законодавства, ми погодилися пожертвувати на цей період деякими потрібними, але не принциповими на сьогодні змінами», — зазначив Голова ВР, додавши, що ці зміни можуть дезорганізувати виборчий процес.
Поки в регіонах України «невідомі особи» підпалюють і громлять штаби, масово поширюються листівки проти кандидатів, б’ють агітаторів, вищий наглядовий орган спокійно перевіряє підписні листи кандидатів у Президенти. А Служба безпеки України «інкогніто» пильнує за вищими посадовцями держави та членами їх сімей, однак активно перевіряє і коментує діяльність та законність створення при апараті Верховної Ради України підприємства «Ділове співробітництво та послуги». На переконання заступника глави парламенту Олександра Зінченка, стеження «є наслідком тієї форми тиску, яка вже давно панує в діяльності вищих державних органів» і «не залишилося жодної особи, яка вільно почувалася б у високих коридорах влади».
Можливо, тому представники фракцій більшості, які відмовилися від роботи минулого сесійного тижня, прагнули зустрітися з прем’єром і обговорити подальшу «предметну роботу» парламенту.
Наступний тиждень буде як ніколи напруженим. Імовірний перебіг подій утримався коментувати навіть координатор парламентської більшості, лише зазначив: «Сказати важко, оскільки ми всі живемо, на жаль, в глибоких конфліктних емоціях у боротьбі за президентське крісло».