Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з віце-президентом Європейського парламенту Янушем Онишкевичем. Основною темою переговорів стали перспективні плани взаємодії двох законодавчих органів як важливої складової євроінтеграційних процесів.
Як повідомив прес-секретар глави ВР Ігор Сторожук, на початку зустрічі Володимир Литвин сказав, що ми маємо діяти, враховуючи реальні потреби, які склалися в Україні. Розвиваючи свої стосунки з ЄС, Київ має не забувати про те, що третина нашого товарообігу припадає на Росію. «Україна повинна виходити з позиції, що потрібно і вигідно самій Україні, не втрачаючи друзів і партнерів, розширювати їх коло», — зазначив Голова ВР. На його думку, ця зустріч свідчить, що є спільне прагнення і бажання порозумітися.
«Ми активно працюватимемо, щоб зблизити Євросоюз і Україну, але важливою є і активна та чітка позиція самої України щодо співробітництва», — зазначив пан Онишкевич. Він схвально відгукнувся про ініціативу Володимира Литвина з приводу залучення обох законодавчих органів до участі у самітах Україна—ЄС.
Ведучи мову про майбутні вибори, Януш Онишкевич висловив думку, що законодавча база в Україні є достатньою для проведення виборів відповідно до демократичних загальноєвропейських критеріїв. Однак важливо забезпечити чітке дотримання цих законів, сказав віце-президент Європарламенту.
Цього самого дня відбулася зустріч Голови Верховної Ради України з міністром закордонних справ Азербайджанської Республіки Ельмаром Магеррамом огли Мамедьяровим. Як зазначив під час переговорів Володимир Литвин, «український парламент спільно з колегами з Азербайджану активно працюватиме над тим, щоб парламентська складова україно-азербайджанських відносин відповідала високому рівню, закладеному першими керівниками».