Зрозуміло, що переважна більшість із нас не стикалися безпосередньо з більшістю політиків, які визначають нашу з вами долю. Але, маючи інформацію з мас-медіа, ми можемо оцінити риси характеру наших вождів.
Саме таке завдання й було поставлено перед учасниками національної студентської олімпіади з психології. Вона відбулася у квітні цього року на базі Міжрегіональної Академії управління персоналом.
Ми попросили 110 переможців вузівських змагань і водночас фіналістів всеукраїнської олімпіади з психології, які представляли 47 вищих навчальних закладів України, виокремити риси характеру десяти провідних політиків, котрі потенційно (на час проведення дослідження) могли розглядатися як претенденти на посаду Президента України.
Оскільки ці студенти поглиблено вивчають психологію, довели своє наукове лідерство на першості свого університету чи академії і представляли провідні вищі навчальні заклади з усіх регіонів України, це дослідження можна кваліфікувати як професійне, соціально-психологічне, репрезентативне, експертне опитування.
Заздалегідь зазначимо, що студенти-психологи аналізували психологічні риси характеру деяких представників політичної еліти України без прив’язки до політичних поглядів та особливостей діяльності останніх. Тому результати дослідження є неупередженими в ідеологічному та політичному контексті, проте дають змогу зробити певні висновки щодо ментальності українства і базових психологічних рис національної політичної еліти.
Але годі розповідати про абстрактні риси характеру неназваних політиків! Перейдімо до персоналій. У нас буде 10 претендентів, подаватимемо їх за алфавітом. Отже...
1. Анатолій Кінах:психологічний портрет(очима студентів-психологів)
Студентство, яке переймається психологічними проблемами суспільства, знає Анатолія Кінаха. Його рівень відомості становить 73%.
Найважливішою характеристикою цього політика є цілеспрямованість. Ця риса характеру набрала 27% голосів експертів. До речі, голоси чоловіків і жінок розділилися. Жінки виділили цю рису у 31% випадків, а чоловіки — у 19%. Наступну рейтингову позицію посіла така позитивна риса, як врівноваженість. Її виокремили 23% респондентів. Але цікаво, що у чоловіків цієї думки дотримуються 29%, а у жінок — 22%.
Вольові якості виділили 15% респондентів. Рішучим його вважають 9% опитаних. Комунікабельність і відповідальність були виділені 6% респондентів, а дієвість (активність) відзначена у 5% анкет. 4% опитаних заявили, що вважають його чесним (правдивим) політиком.
Серед негативних рис характеру, на думку тих, хто відповідав на запитання анкети, можна виділити нерішучість — 7%, самовпевненість — 6%, повільність у діях, пасивність, консерватизм, відсутність цілеспрямованості та слабкі лідерські якості відзначили 4% із загальної кількості опитаних респондентів.
У цілому студенти-психологи позитивно оцінили особистість А. Кінаха з точки зору людських якостей, що має допомогти йому у самовдосконаленні.
Валерій БЕБИК,доктор політичних, кандидат психологічних наук;Антоніна ШАБЛІЙ,студентка МАУП.
(Далі буде).