стільникового телефону — за 100 доларів, деталізація рахунку «мобілки» — 200, прослуховування стільникового на рівні оператора за санкцією суду — 300 доларів на день, без санкції — 800, збирання матеріалів для кримінальної справи — від 1000 доларів, лобіювання справи — від 1500 до 4000, розбійний напад — від 5 тисяч до 40 тисяч, убивство — від 10 тисяч, викрадення людини — від 20 тисяч доларів.
Такий прейскурант послуг російських ПОПів (приватних охоронних підприємств) подає інтернет-видання «Компромат. Ru».
Судячи за статданими московських правоохоронців, ринок «послуг» у цій галузі широкий. Лише в одній Москві сьогодні діють 3188 ПОПів, 406 служб безпеки, 30 детективних агентств і 5 охоронно-розшукових асоціацій, які налічують майже 150 тисяч ліцензованих працівників. В РФ зареєстровано майже 18 тисяч приватних охоронно-розшукових структур.
Посилаючись на дані анонімного співрозмовника, сайт ділить ПОПи на чотири види: одні займаються лише охороною об’єктів і патрулюванням, другі надають увесь спектр послуг, зокрема й нелегальних (оперативна діяльність, лобіювання потрібної кримінальної справи в міліції і прокуратурі), треті — служби безпеки з тими самими функціями, але мають лише одного клієнта. А ось четвертий вид ПОПів — практично легалізовані кримінальні спільноти. Для них охоронна діяльність — аж ніяк не головне, бо заробляють на відвертому криміналі: від розбійних нападів до замовних убивств. Таких ПОПів лише в Москві майже 5 відсотків. Легальна можливість мати легальну зброю (зареєстрований пістолет — на видноті у кобурі, незареєстрований, який і «піде у діло», — під пахвою). Навички «бійця» можна підвищувати, не криючись. І «кришувати» під виглядом охорони комерційні структури — запросто. Утім, останню послугу сьогодні простіше надавати під виглядом фірми, що надає інформаційно-консалтингові послуги, — тут можна обійтися без будь-яких охоронних ліцензій.
Сайт наводить низку «мокрих подвигів» російських «попівців», але устами одного з них зауважує, що створювати ПОПи для цілеспрямованих занять криміналом невигідно, адже всіх охоронців реєструють поіменно, а незабаром ще й хочуть дактилоскопувати. Ймовірніше буває навпаки: чисту охоронну фірму «хазяїн» норовить використати у «розборках», силовому тиску на конкурентів.
Підготував Анатолій БЕНЬ.