Після радісних шкільних дзвінків у Криму залунали й тривожні. Перший тиждень роботи новоспорудженої кримськотатарської школи у Сімферополі, про відкриття якої ми повідомляли, був і останнім. До навчального року вона виявилась не готовою — тут досі тривають будівельні роботи. Безпеку дітей не гарантовано: скрізь оголені кабелі, ями, працює техніка. Досі нема й харчування. Для запуску їдальні та котельні потрібно майже два мільйони гривень. Кошти з кримського республіканського бюджету, незважаючи на парадні реляції та запевнення чиновників, запізнилися знову.
...Невідомо, коли сядуть за парти й учні аварійної (вже вісім років) загальноосвітньої школи ім. Героя війни Федора Сенченка (Саки). Майже 400 її учнів перевели на другу зміну навчання до інших шкіл, бо виділені урядом автономії 40,5 тисячі гривень на ремонт школи досі до адресата не дійшли.
...Не поменшало проблем у сільських школах півострова: принаймні 17 з них і цієї осені, зими й наступної весни грітимуться «буржуйками». А щоб усі вони запрацювали згідно з санітарними вимогами, місцевій владі треба переглянути графіки подачі води, яка, здебільшого, надходить нині лише ввечері й уранці, та й то з частими перебоями. Тож СЕС повідомила, що вимушена буде закрити їх.
...Ще одне шкільне лихо традиційне: у 600 школах не вистачає майже двох сотень педагогів. Як і торік, найбільший дефіцит учителів фізкультури, російської, української та іноземних мов і літератури. Ситуацію знову рятують пенсіонери, адже питання надання житла вчорашнім студентам вирішують надто складно. Та й зарплата молодого спеціаліста з першого вересня підвищилася аж до... 300 гривень.
...Біда й у тому, що в Криму знову не всі учні пішли до школи. Деякі діти змушені допомагати батькам заробляти на хліб. А діти-інваліди, яких вчителі навчають удома, отримали сюрприз. Уроки їм значно скоротили методисти й працівники Міністерства освіти, які вирішили у такий спосіб... поберегти слабке здоров’я дітей. Спантеличені «нововведенням» батьки таких дітей отримали пояснення: за бажанням рідних години надомного навчання можна збільшити, але... за окрему плату.
Крим.