У День Перемоги, 9 травня, в Харкові планувалося провести як завжди військовий парад за участю бойової техніки й навіть авіації. Але напередодні голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута заявив, що як керівник регіону не вважає за можливе проведення параду.

За його словами, головною причиною скасування стала інформація, надана МВС і СБУ. «Ми розраховували, що зможемо купувати ситуацію, але в нас є дані, що плануються не просто провокації від громадян, які чимось не задоволені, а провокації, пов’язані з масовими жертвами. Парад міг зібрати від 55 до 70 тис. осіб, тому від нього відмовились. Але менш масові заходи, наприклад, покладання квітів на Меморіалі й на Висоті маршала Конєва, відбудуться».

У свою чергу до харків’янам звернувся й харківський міський голова Геннадій Кернес, який нині перебуває на лікуванні в Ізраїлі після замаху на його життя.

— Для мене, як і для більшості з вас, — йдеться у зверненні, — немає дорожчого свята, ніж День Перемоги. Наші батьки, діди, а для молодого покоління й прадіди — були солдатами тієї страшної війни. Ціною десятків мільйонів життів, втраченого здоров’я, покалічених доль вони дали нам можливість щорік святкувати цей день.

Так вийшло, що сьогодні, вперше за останні роки, ми не можемо організувати для харків’ян повноцінне свято в цей день. Ми не маємо права ризикувати здоров’ям городян і спокоєм Харкова. За інформацією, що надходить до нас, окремі політичні сили, для яких пам’ять про загиблих у тій війні нічого не означає, збираються перетворити День Перемоги в нашому місті на день погромів. < ...> Мине час політичних баталій, Україна заспокоїться. І тоді ми зможемо з вами, як і раніше, збиратися на найбільшій площі Європи, щоб сказати ветеранам, дітям війни, трудівникам тилу наше «Дякуємо» за мирне небо, за перемогу над фашизмом.

Також у Харкові 9 травня в Центральному парку культури й відпочинку ім. Горького планувалося провести музично-театральний фестиваль «Уклонімося великим тим рокам!», приурочений до 69-ї річниці від дня перемоги у Великій Вітчизняній війні. Для дітей могли б працювати польова пошта, яка надала б можливість написати листа ветеранові, а також польовий госпіталь, в якому хлопчиків і дівчаток навчили б основ першої медичної допомоги; а ще жива воєнна панорама, яка ілюструє побут червоноармійців на привалі. Солдати мали варити кашу, грати на музичних інструментах, вивчати обстановку по картах.

Однак тепер усі ці заходи під великим сумнівом.

Утім, напередодні ВЗГ ГУМВС України в Харківській області розповсюдив повідомлення, що голова облдержадміністрації Ігор Балута, керівник обласної міліції Анатолій Дмитрієв, командуючий Нацгвардією України Степан Полторак і радник міністра внутрішніх справ у Харківській області Сергій Петренко провели інспектування блокпостів, розташованих у прикордонних районах області.

— До заходів з охорони громадського порядку залучено значні сили Національної гвардії України. Крім того, разом з міліціонерами несуть цілодобове чергування співробітники Служби безпеки України. Ми також вдячні місцевому населенню й активістам самооборони, які допомагають нам стежити за правопорядком, — сказав начальник ГУМВС України в Харківській області Анатолій Дмитрієв.

 

Харків.