Футбол. Чемпіонат світу-2006. Відбірний цикл. 13 жовтня.
Група 1. Нідерланди—Фінляндія. 3:1. Вірменія—Чехія. 0:3. Андорра—Македонія. 1:0. Румунія, Фінляндія — по 9 очок, Нідерланди — 7, Чехія — 6, Македонія — 4, Андорра — 3, Вірменія — 0.
Група 3. Латвія—Естонія. 2:2. Люксембург—Ліхтенштейн. 0:4. Португалія—Росія. 7:1. Португалія, Словаччина — по 10, Естонія — 7, Росія, Латвія, Ліхтенштейн — по 4, Люксембург — 0.
Група 4. Ірландія—Фарери. 2:0. Кіпр—Франція. 0:2. Ірландія, Франція — по 8, Швейцарія, Ізраїль — по 5, Кіпр, Фарери — по 1.
Група 5. Норвегія—Словенія. 3:0. Італія—Білорусь. 4:3. Молдова—Шотландія. 1:1. Італія — 9, Норвегія, Словенія — по 7, Білорусь — 4, Шотландія — 2, Молдова — 1.
Група 6. Уельс—Польща. 2:3. Північна Ірландія—Австрія. 3:3. Азербайджан—Англія. 0:1. Англія — 10, Польща — 9, Австрія — 5, Північна Ірландія — 3, Уельс, Азербайджан — по 2.
Група 7. Литва—Іспанія. 0:0. Сербія і Чорногорія—Сан-Марино. 5:0. Сербія і Чорногорія — 7, Литва, Іспанія — по 5, Боснія — 2, Бельгія — 1, Сан-Марино — 0.
Група 8. Болгарія—Мальта. 4:1. Ісландія—Швеція. 1:4. Швеція — 9, Болгарія, Хорватія — по 7, Угорщина —3, Ісландія, Мальта — по 1.
Цей ігровий день подарував чимало несподіванок. Македонці програли в Андоррі. Відзначу литовців, які не поступилися іспанцям. А білоруси та азербайджанці дали бій своїм титулованим суперникам — італійцям та англійцям. Але головна сенсація сталася в Португалії, де найгучнішої поразки у своїй історії зазнала збірна Росії.
Група 2. Казахстан—Албанія. 0:1. Данія—Туреччина. 1:1.
Україна—Грузія. 2:0. Голи: Бєлік, 12, Шевченко, 79.
Україна: Шовковський, Несмачний, Федоров, Тимощук, Єзерський (Чечер, 46), Русол, Шевченко, Гусєв, Воронін (Шелаєв, 39, Закарлюка, 64), Бєлік, Гусін. Тренер — Олег Блохін.
Грузія: Девадзе, Мжаванадзе (Бурдулі, 46), Хізанейшвілі, Салуквадзе, Цкітішвілі, Іашвілі, Джамараулі (Деметрадзе, 85), Арвеладзе, Хізанішвілі, Асатіані, Кобіашвілі. Тренер — Ален Жірес.
Попереджено: Асатіані, 8, Арвеладзе, 62, Іашвілі, 81, Бурдулі, 84.
Арбітр — Вольфганг Штарк (Німеччина).
Львів. Стадіон «Україна». 5 градусів. 30 000 глядачів.
Наша команда виконала завдання мінімум: здобула у двох домашніх матчах чотири очки і стала одноосібним лідером. Осінню сесію українська збірна завершить 17 листопада в Туреччині. Але повернімося на такий щасливий для нас стадіон «Україна».
Усе для господарів склалося просто чудово. По-перше, вдалося забити швидкий гол. Бєлік, котрому довірили місце у стартовому складі, впритул розстріляв грузинські ворота. Сталося це після кутового, який подав Воронін, а переправив м’яча на донецького форварда Гусін.
Однак варто зазначити, що до цього моменту і після нього комфортного життя господарі не знали. Адже їм протистояла відмінна, добре вишколена команда, яка демонструвала бойовитість, чіпку і жорстку гру. Одне слово, грузини, більшість яких виступає в хороших європейських клубах, виявилися «парубками з характером». Слід віддати належне Шовковському, який провів зустріч бездоганно й упевнено. Чимало разів він рятував команду від небезпеки, а його упевненість додавала сил партнерам.
Гостре протистояння тривало, аж поки Шевченку вдалося забити ще одного м’яча. Безперечно, Андрій відіграв свій найкращий матч за збірну, керовану Блохіним. Він раз у раз змушував порушувати правила своїх опікунів. А ще допомагав своїм партнерам у захисті. Що не кажи, капітан був справжньою душею команди.
А забив він, поставивши знак оклику в чіткій і ефектній комбінації. Спершу Несмачний пройшов лівим флангом, зробив навісну передачу у вир боротьби у штрафному майданчику гостей. Естафету там прийняв Гусєв, який і скинув м’яча під удар Шевченку. А той майже з одинадцятиметрової позначки ударом низом поцілив у кут воріт збірної Грузії — 2:0! Оце вже була перемога...
Ален Жірес:
— Мені нема в чому дорікнути підопічним. Хоча прикро, що через помилки пропустили двічі. Сьогодні ми грали краще, ніж проти турків на їхньому полі. Але тоді ми добилися нічиєї, а сьогодні поступилися. Мушу додати, що у збірної України просто чудові вболівальники.
Олег Блохін:
— Суперник мав більше часу для відновлення. Звичайно, ми бачили попередні матчі збірної Грузії й передбачали важку гру сьогодні. Нам потрібні були три очки, і ми їх взяли. Хоча зустріч могла скластися інакше, але збірна України вистояла, виявила характер. Ми продовжуємо боротьбу.
— Що можете сказати про заміни у вашій команді?
— В Єзерського травма м’яза, Шелаєв пошкодив спину, у Вороніна проблеми з гомілковим суглобом.
Андрій Шевченко:
— Добре, що здобули потрібний результат. Дуже вдячний львів’янам, вони — чудові вболівальники. Їхня підтримка нам дуже допомогла. До речі, Львів для мене — місто щасливе, я тут завжди забиваю. Найголовніше, що наша команда демонструє характер у важкі моменти і б’ється на полі з першої і до останньої хвилини.
Отак щасливо завершилися дні, коли у Львові святкували 110-ту річницю українського футболу. Зранку у Стрийському парку відкрили пам’ятний знак на честь цієї дати, а ввечері усім нам дорогоцінний подарунок зробила збірна.
Віктор БРАНИЦЬКИЙ.
Львів—Київ.
Дякуємо керівництву ФФУ 
за допомогу 
в організації репортажів 
із Червонограда і Львова.