Виклики та ризики для національної безпеки України присутні в усіх сферах життя — економічній, соціальній, духовній та гуманітарній площинах, а також у внутрішньополітичній і в зовнішньополітичній діяльності країни. На цьому наголосив, виступаючи під час «круглого столу» у Верховній Раді «Національна безпека і економічна інтеграція», глава парламенту Володимир Литвин. Він відзначив, що це — не особливість лише України, а тенденції розвитку всього сучасного світу в умовах глобалізації.
На думку Голови Верховної Ради, ще зарано тішитися позитивними економічними показниками, скажімо, цьогорічним  зростанням на 13,6 відсотка валового внутрішнього продукту. Адже коли розкласти цей показник на складові, то 69 відсотків приросту відбулося за рахунок зовнішньоторговельних операцій. Тоді як, скажімо, в США ця частка у ВВП становить лише 10 відсотків, а в західноєвропейських країнах — близько 30 відсотків. Водночас  сьогодні Україна за обсягом економічного розвитку перебуває лише на рівні 1968—1970 років. І щоб вийти на рівень 1990 року, треба працювати з такими темпами зростання принаймні до 2010 року. «Правда, питання лежить в іншій площині: що нам потрібно — вал чи якість? — застеріг В. Литвин. — Коли економіка перебуває в перехідних умовах, важливе значення мають не так кількісні показники, як системність». А тому глава парламенту закликав працювати на перспективу.
Учасники «круглого столу» — народні депутати та представники Мінекономіки, МЗС, СБУ, РНБО, Фонду держмайна, Нацбанку, інших відомств та дослідницьких інститутів — обговорили специфіку економічної інтеграції України з урахуванням національних інтересів, зокрема  на шляху вступу до Світової організації торгівлі, і вирішили такі зустрічі зробити традиційними.