Протягом останніх років тенденція погіршення стану здоров’я підлітків залишається сталою. Так розпочала свою співдоповідь голова парламентського Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик на Дні уряду «Про підсумки оздоровлення дітей влітку 2003 року та заходи Кабінету Міністрів щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2004 року».

Не лише з вини уряду, а й народних депутатів у цьогорічному держбюджеті забули профінансувати оздоровлення дітей аграріїв. Лише завдяки місцевим бюджетам вирівняли цю несправедливість. Однак ліквідувати дефіцит коштів так і не вдалося. Тому й маємо, що оздоровлено лише 42 відсотки підлітків, наголосила К. Самойлик.

Про недостатнє фінансування казали й інші депутати. Зокрема, соціаліст Станіслав Ніколаєнко зазначив, що часто-густо кошти на потреби уряду, адміністрації Президента, міжнародні справи знаходяться, «а от виділити кошти на підтримку дітей — це зась». 

Оптимістичні нотки інформації уряду, однак, не змінюють реального стану речей, висловив думку Олександр Баранівський (фракція СПУ). Достатньо реально, а не через рожеві окуляри, поглянути на питання охорони дитинства. Навіть у важкі повоєнні роки про дітей не забували. Нині, у спокійний час, налічується близько 140 тисяч безпритульних дітей. Процвітає малолітня проституція, наркоманія, бандитизм, а батьки тим часом вигнані державою на заробітки до інших країн. Що станеться, коли ці діти виростуть? Що вони принесуть у суспільство? — ставив запитання народний депутат. 

Справді, якими виростуть наші діти, яким буде їхнє здоров’я фізичне і не менш важливо, моральне — від цього залежить, чи буде майбутнє у нашої держави, наголосив Голова ВР Володимир Литвин. Тому слід об’єктивно поглянути на зроблене і, врахувавши всі недоліки, працювати на спільний результат, зазначив В. Литвин.