З гаранта законності правоохоронні органи України перетворюються на джерело нестабільності в державі. Їх департизація переросла в політизацію, яка досягла свого апогею і вже дає підстави вести мову про приватизацію правоохоронних структур. Такими оцінками «винагородив» силові структури держави голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик під час розширеного засідання цього комітету з лаконічним, але об’ємним порядком денним «Про стан правопорядку в Україні». Він підкріпив свої висновки цифрами і фактами. За роки незалежності від рук злочинців в Україні загинуло більше громадян, ніж наших воїнів в афганській війні. І все це, наголосив доповідач, на тлі безпрецедентного збільшення кількості генералів силових структур.

Ці структури, як вказували депутати на засіданні, залучаються до виконання не властивих їм функцій, виходять з-під контролю не лише громадськості, а й парламенту. Мали на увазі насамперед невиконання правоохоронцями низки рішень ВР, неадекватне реагування на запити й звернення народних депутатів, протиправне стеження і за опозиційними парламентаріями, і за керівником парламенту та членами його сім’ї. Ілюстрували це прикладом ставлення виконавчої влади до рішення парламенту з приводу резонансних мукачівських подій і, зокрема, про доцільність звільнення з посади начальника УВС Закарпаття (натомість Президент присвоїв начальнику генеральське звання).

Яскравим доказом служіння правоохоронних генералів не закону, а одному повелителю члени комітету назвали нехтування Генеральним прокурором, першими особами МВС й СБУ засіданнями не лише профільних парламентських комітетів, а й пленарних засідань ВР з «цікавим» для правоохоронців порядком денним. Власне, «питання неявки» Генпрокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови СБУ стало каменем спотикання і нинішнього засідання. Мовляв, без тих, за ким останнє слово у відомстві, нічого вести мову про порядки в цих відомствах, а тим паче з’ясовувати інформацію про начебто підготовку силовиків до силового розв’язання нинішньої виборчої кампанії. Член парламентського комітету Володимир Мазуренко запропонував відкласти засідання до явки перших осіб правоохоронних органів, його голосуванням підтримало десять колег. Численним заступникам керівників силових відомств, головам профільних постійних комісій облрад та керівникам управлінь облдержадміністрацій, які прибули на засідання з регіонів, залишилося безпорадно (не по силовому) розвести руками.