Головлікар країни на традиційний урядовий телефонний прийом громадян не з’явився. Причина поважна. Погане самопочуття. Лікарі теж хворіють... Прийом на «гарячій лінії» Кабміну вів перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Орда.

Під час телефонного консультування заступник міністра фіксував «проблеми і негативні моменти роботи відомства для наступного їх аналізу і розв’язання».

Більшість громадян цікавилася походженням високих цін на ліки, проблемами наркоманії і медичними пільгами для інвалідів.

Розгляд того дня у ВР законопроекту про заборону масових сеансів гіпнозу, мабуть, спровокував запитання про так зване «цілительство» і шарлатанство. Ділки, користуючись недостатньо високою якістю і доступністю послуг офіційної медицини, створили цілу індустрію викачування грошей у довірливих або зневірених людей. Їхня діяльність спричиняє не тільки матеріальні збитки. У випадках серйозних, наприклад онкологічних, захворювань втрачений час може коштувати хворому не тільки здоров’я, а й життя. А МОЗ не має можливості не тільки забороняти, а й контролювати діяльність доморослих «цілителів». Міністерство навіть не вправі відмовити цілителю, який має будь-який диплом (одержати його зараз не проблема), у реєстрації і дозволі на індивідуальну психотерапевтичну практику.

Як фіговий листок у цій ліцензії передбачено необхідність присутності на сеансі дипломованого лікаря. Найцікавіше, що право видачі ліцензій на таку діяльність, крім Міністерства охорони здоров’я, має ціла низка недержавних організацій, втручатися в діяльність яких міністерство не в праві. Іншими словами, ставлячись до знахарів украй негативно, медики не можуть їм протиставити нічого, крім роз’яснювальної роботи, ефективність якої не йде в жодне порівняння з валом реклами всіляких «чарівників», «контактерів» та інших «адептів».