Кості не було й 15-ти, коли він уперше вколовся. Неін’єкційними наркотиками — зокрема марихуаною — «балувався» ще раніше. В його компанії кожен вважав себе здоровим, тож хлопець іноді брав чужий шприц або давав свій іншому. Так — майже в суцільному тумані й пошуках чергової дози — минуло понад десять років. Рік тому стан здоров’я чомусь погіршився. Обстеження показало: ВІЛ-інфекція.
Якщо раніше були якісь мрії «зіскочити з голки», то тепер вже все здавалося «по барабану». Кілька місяців ще коловся. Зрештою, познайомився з ВІЛ-інфікованими, які живуть з цим уже 10—12 років, і таки зумів зупинитися. Нині він — соціальний працівник: відповідає за ділянку роботи з обміну наркоманам використаних шприців на нові. Сподівається, що це врятує когось від того, від чого не врятувався він сам. Також стверджує, що вживати наркотики таки можна припинити. Незабаром 26-річний Костя одружується.
Костянтин працює в «Центрі допомоги сім’ям з проблемами наркоманії та ВІЛ/СНІДу», що в столичному мікрорайоні Виноградар. Серед тих, хто допомагатиме тут наркозалежним та співзалежним, є й інші люди, які зіткнулися з цією проблемою особисто. Скажімо, президент громадської організації «Центр психосоціальної реабілітації хімічно залежної молоді «Крок за кроком» Світлана Тищенко має сина, котрий з 16-річного віку протягом шести років вживав наркотики. Але вже п’ятий рік, як живе здоровим життям, керує підприємством, має сім’ю. А його мама так і залишилась активістом руху реабілітації наркозалежних, здобула спеціальну освіту.
Довідка «ГУ» 
Як повідомили в Департаменті боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України, станом на перше жовтня поточного року на обліку перебуває 84 тисячі 714 осіб хворих на наркоманію, з них 978 — неповнолітні. Ще 126 тисяч 28 осіб припускаються немедичного вживання наркотиків, серед них — 4668 неповнолітніх.