Порядок оподаткування доходів громадян та надання їм пільг щодо сплати прибуткового податку до 1 січня 2004 року регулювався Декретом Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян».
Щомісяця із суми місячного сукупного оподатковуваного доходу віднімали загальні для всіх 17 гривень (неоподатковуваний мінімум доходів громадян). Потім, оскільки ви — інвалід війни, ваш місячний оподатковуваний доход підлягає зменшенню на 15 неоподатковуваних мінімумів (255 гривень).
Після подання вами декларації податківці протягом двох календарних місяців проводили перерахунок прибуткового податку. Тобто, знову вираховували ваші пільги та порівнювали суму податку, взятого у вас, та суму, зазначену у декларації. За наслідками перерахунку надміру сплачену суму податку повертали вам не пізніше одного місяця після проведення остаточного розрахунку, а додатково нарахована сума підлягала сплаті вами до бюджету не пізніше одного місяця з дня одержання повідомлення податкового органу.
З 1 січня 2004 р. набрав чинності Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб», яким встановлено податок у розмірі 13% (після 2007 року податок збільшиться до 15%). За новим законом пільги всім громадянам (незалежно від розміру одержаного доходу) надаються у вигляді невключення до об’єкта оподаткування окремих видів доходів, а малозабезпеченим платникам — ще й у вигляді надання податкової соціальної пільги.
У разі, якщо виплати ветеранам війни до Дня Перемоги, інших свят чи визначних дат провадяться за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, то така нецільова благодійна, у тому числі матеріальна, допомога не підлягає оподаткуванню протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.
Однак це правило діятиме за умови, якщо на вас поширюється право на отримання податкової соціальної пільги незалежно від того, провадиться така виплата працедавцем чи непрацедавцем (ветерани війни є в переліку категорій платників податку, на яких поширюється право на податкову соціальну пільгу). Загалом платники податку зобов’язані вести облік доходів і витрат у випадку, коли такий платник податку зобов’язаний законом подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, зокрема числі при застосуванні права на податковий кредит.