Як зупинити несанкціонований видобуток рідкісного каменю?
Відтоді, як у кількох районах Рівненщини геологи розвідали поклади рідкісного зеленого бурштину, поліщуки цілими сім’ями взялися за цей підпільний промисел. Риють не лише лопатами, орудують навіть мотопомпами.
Як повідомив виконувач обов’язків начальника УМВСУ в Рівненській області полковник міліції Федір Бортняк, нинішнього року співробітники спеціальної міліції провели понад півсотні рейдів, затримали 32 бурштиношукачів, вилучили майже 40 кілограмів бурштину; за фактом незаконного видобутку сонячного каменю порушено 29 кримінальних справ, 9 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності.
Та заборонами чи покараннями ситуацію із незаконним видобутком сонячного каменю не змінити.
Голова Рівненської облдержадміністрації Микола Сорока, народні депутати України від Рівненщини Микола Шершун і Володимир Плютинський пропонують розв’язати цю проблему на законодавчому рівні.
— Вже підготовлено і зареєстровано в парламенті законопроект «Про зміни до Закону України «Про підприємництво», — розповідає народний депутат України Микола Шершун. — У разі його прийняття видобуток бурштину буде дозволено на орендних засадах не лише юридичним, а й фізичним особам, він набуде цивілізованих рис. Адже добувачі його мають одержати відповідну ліцензію, зареєструватися в місцевих органах влади, мати ділянку площею два гектари, відтак відповідатимуть за охорону родовища, будуть зацікавлені у тому, щоб з максимальною акуратністю використати земельні надра, інакше в подальшому їм буде заборонено продовжувати видобувати бурштин. Та й екологія копалень не зазнаватиме таких руйнацій, як це спостерігається нині. А держава одержить додаткові надходження у вигляді податків.
Тепер слово за народними депутатами України. Від них залежить, чи буде покладено край незаконному видобутку бурштину.
 
Рівненська область.