Дев’ять із 23 цукрозаводів Вінниччини припинили виробництво цукру через відсутність сировини. Дощі, які пройшли минулого тижня, паралізували техніку, тому майже у всіх районах буряки почали копати вручну.
Як повідомили в облуправлінні сільського господарства і продовольства, у такий спосіб зібрано урожай на трьох тисячах гектарів. І немає іншого виходу, адже прогноз на нинішній тиждень знову невтішний — дощі та ще й заморозки. Тому передбачаються неминучі втрати на плантаціях. Поки що впорано лише 39 відсотків загальної площі, зібрано 1 мільйон 100 тисяч тонн коренів. Урожай кращий, ніж торік: на круг виходить по 239 центнерів, але... На працюючих цукроварнях залишився запас сировини на три-чотири дні роботи.
Область уже зібрала 70 тисяч тонн солодких коренів. Але чи вдасться досягти прогнозованого показника — 250 тисяч тонн цукру — фахівці не впевнені. А втрати від зупинки і відновлення роботи лише одного цукрозаводу очевидні — від 400 до 500 тисяч гривень, уточнили в обласній асоціації «Поділляцукор».