Народні депутати члени фракції Народної аграрної партії України під час презентації проекту закону «Про Державний бюджет України на 2005 рік» голосували за його прийняття до розгляду Верховною Радою.

Під час обговорення законопроекту керівник фракції Михайло Гладій наголосив, що фракція підтримає держбюджет, запропонований урядом, за умови виділення у 2005 році на відродження села не менш як 9,2 млрд. гривень, з яких 7,4 млрд. треба спрямувати на розвиток сільського виробництва та аграрної освіти. Адже Верховна Рада визначила 2005-й роком пріоритетного фінансування аграрного сектору економіки і соціальної сфери села. А це потребує щорічно не менш як 10 відсотків загальних видатків державного бюджету країни.

Для поглибленої роботи над законопроектом і підготовки відповідних пропозицій фракція НАПУ створила спеціальну робочу групу, яку очолив народний депутат Сергій Касьянов. Задля досягнення мети було запропоновано кардинально змінити ідеологію державної підтримки АПК: не розпорошувати кошти на малоефективні заходи і програми, а максимально сконцентрувати фінансову допомогу сільгоспвиробникам із розрахунку на гектар посівів чи на одиницю продукції. Було підтримано пропозиції уряду щодо подальшого здешевлення кредитів для сільгосптоваровиробників, фінансової підтримки селекційної та племінної роботи, інших важливих програм. Саме за такими схемами здійснюється державна підтримка аграріїв у переважній більшості країн світу.

Аграрна фракція визнала також за доцільне видатки бюджету-2005 у сумі 1,2 млрд. гривень спрямувати Пенсійному фонду на компенсацію витрат, понесених під час застосування закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування товаровиробників — платників фіксованого сільськогосподарського податку.

Робоча група вивчає нині пропозицію уряду щодо спрямування 800 млн. гривень на газифікацію сільських населених пунктів через НАК «Нафтогаз України» в рахунок повернення боргу 2000 року за транзит природного газу і схильна заперечити проти механізму надання коштів. Замість цього фракція рекомендуватиме кошти в сумі одного мільярда гривень на будівництво і реконструкцію об’єктів соціальної сфери села за рахунок загального фонду бюджету. Визнано також за доцільне запропонувати Верховній Раді за аналогічним принципом виділити 200 млн. гривень на часткову компенсацію вартості при купівлі складної сільськогосподарської техніки.