Освітяни Львова проводять чергову акцію протесту — безстрокову голодовку
Посинілі від холоду вчительки середньої школи № 53 Галина Коваль та Любомира Копильчак одразу ж попередили, що ця акція — не політична, а суто економічна. Освітяни не хочуть «ковтати» чергових обіцянок, вони не контактують із жодним з виборчих штабів.
Учителі апелюють до чинного уряду і домагаються виконання рішень суду. Освітяни нині розділилися на три категорії: ті, що згодні чекати п’ять років обіцяної виплати заборгованостей; ті, що виграли суди і вже отримали свої гроші. І ті, що виграли, але так і не дочекалися виконання рішень суду. Власне, останні й вдалися до радикальних кроків: одягнули білі пов’язки і розіпнули намети з гаслами: «Голодний учитель сьогодні — держава без майбутнього завтра». Загалом, за словами лідера незалежної профспілки учителів Андрія Соколова, освітяни Львова виграли судові позови на суму 17 мільйонів гривень, із них виплачено лише п’ять.
Понад сто вчителів зголосилися взяти участь в акції. Вони пишуть заяви на короткочасні відпустки за власний рахунок.
Галицький районний суд ухвалив рішення про незаконність акції, яка, мовляв, заважає руху транспорту, дарма що намети розташовані на тротуарі. Натомість учителі показали судовиконавцям свої документи — судові рішення про виплату заборгованостей, які не виконуються роками.
Учитель Василь Заїка вже вдруге голодує. Після першої акції, пояснює він, була підписана угода про виділення і виплату коштів із міського бюджету, але...
— Цього разу до нас приходив начальник обласного управління освіти Михайло Брегін. Прочитав і сказав: «Що це за угода? Мого підпису тут немає...»
Учителі мають намір по черзі голодувати, допоки не розпочнеться виконання рішень судів, тобто виплати.
 
Львів.