Певний подив викликало те, що в Києві, на майдані перед Національним палацом «Україна», де 10 жовтня звітували майстри мистецтв та художні колективи Одеської області, був, як то кажуть, повний штиль. До того ж це була неділя, багато хто за містом, і, мабуть, подумалося, треба було закликати киян на концерт, як роблять інші області.
У фойє палацу — також жодного музики чи морячка... А скромний і мовчазний напис «Мистецтво Одещини. На Чорноморській хвилі» жодним порухом не переносив на ті привабливі хвилі. Та варто було подивитися наліво-направо, і стала зрозумілою причина цієї тиші — глядачів одразу немов запросили до виставкової зали образотворчого мистецтва краю.
А далі — ще цікавіше: суцільні виставки у вестибулях та холах першого й другого поверхів, розмаїття унікальних мистецьких витворів дорослих і дітей. Тож і перед початком концерту-звіту, і в антракті особливо велелюдно було біля моря експонатів дитячих художніх та мистецьких шкіл, дивовижних робіт студентів і випускників художньо-графічного факультету Південноукраїнського університету ім. К. Д. Ушинського. Неабиякий інтерес викликав дуже цікавий декоративний розпис учнів школи Ростислава Палецького з села Троїцьке Любашівського району.
Після вступних слів віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника, зачитання ним привітання учасникам звіту Президента України Л. Кучми і голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького гладачам одразу запропонували театралізовану дію «Ми — козацького роду». Її автори Роман Бродавко, Роман Козак та Юхим Коган, виконавці промовисто відтворили події далекої минувшини з історії Одеси.
Затим на сцені тривалий час домінували солісти Одеського державного театру опери та балету. І що не виконавець, то лаурет якогось конкурсу. Приміром, монолог Богдана з опери «Богдан Хмельницький» виконав лауреат міжнародного конкурсу співаків у Братиславі (перша премія) та міжнародного конкурсу ім. М. Лисенка, також перша премія, Станіслав Трифонов. За ним — цілий букет лауреатів різних міжнародних конкурсів — Тетяна Спаська, Ольга Рожевич, Ірина Чабан, Сергій Доценко, Денис Недак, Руслан Зіневич. Якщо є чим пишатися, то чому б і ні!
А що і в філармонії є достойні виконавці, довела лауреат міжнародного конкурсу Юлія Масович, яка майстерно виконала «Дніпровський вальс».
За класичними творами прозвучало кілька українських народних пісень. А потім глядачів запросили на одеське весілля. Велике театралізоване обрядове дійство «На Одещині — весілля» захопливо виконали кілька національних ансамблів. А на Одещині, до речі, проживають представники 133 національностей.
Друге відділення концерту розпочалося, можна сказати, вже справжнім тріумфом Національного одеського філармонійного оркестру. Уточню, в назві не помилка —філармонійний — то офіційна його назва. Музикантів підняли з оркестрової ями. Затамувавши подих, слухали присутні в залі хвилюючий фрагмент симфонічної поеми Ф. Ліста «Мазепа». Цікаво, що диригував оркестром заслужений артист України, американець за походженням Хобарт Ерд.
На іншу хвилю сприйняття переніс глядачів джазовий «колаж» лауреата кількох конкурсів джаз-оркестру Одеського училища мистецтв і культури.
Окрасою звіту, звичайно, був «Чарівний світ оперети». Фрагменти популярних мюзиклів та оперет засвідчили: Одеський театр музичної комедії ім. М. Водяного — то справжня оперета! І як багато втратив би звіт, якби цей театр не запросили до участі в ньому.
Серед інших колективів чи не найпомітнішими були жіноча група ансамблю танцю «Сузір’я» і вокальна група «Водограй». Саме вони та ансамбль бального танцю «Біла акація» завзято й захопливо виконали вокально-хореографічну композицію «Ми — молоді».
Як і без опери та оперети не міг, мабуть, бути повноцінним звіт, так і без одесита, народного артиста України Миколи Свидюка. Пісні, виконані ним на його музику «Рідна Одеса моя» і «Україно моя» разом з хоровим колективом філіалу Південноукраїнського педагогічного університету, були чудовим і могутнім гімном Одесі й Україні. Видається, фінальна пісня «Ми — українці», яку виконали заслужена артистка України Ольга Оганезова та всі учасники концерту, вже була перебором...
Залишається лише назвати тих, хто підготував звіт. Це художній керівник, головний режисер-постановник заслужений діяч мистецтв України Юрій Петренко. Готували звіт також Юхим Коган, Тетяна Подерська, Роман Козак та Валерій Черніс і інші. Що примітно — серед керівників творчої групи не було представників обласної адміністрації і начальника обласного управління культури. Вочевидь, в Одесі по-творчому — без адміністративного тиску — підійшли до свого мистецького звіту...