Сьогодні в парламенті на Дні уряду депутати заслухають доповідь Кабінету Міністрів України про підсумки літнього оздоровлення дітей
Дмитрик і Андрійко у статистичних звітах
про дітей, котрі відпочивали у дитячих таборах
і санаторіях, не фігурують.
Своє дитинство вони проводять у затхлій двокімнатній квартирі на першому поверсі із заґратованими вікнами або на городі в мами
в одному із сіл Васильківського району.
Вже вкотре фахівці служби у справах неповнолітніх Солом’янської райдержадміністрації разом із працівниками центру соціальної служби молоді й оперуповноваженим кримінальної міліції приходять
у цю квартиру. Потрапити всередину проблематично. Господарі відчиняють броньовані двері лише на умовний стук.
А за дверима ми побачили те, що навряд чи можна назвати сімейним затишком. Обдерті стіни, купи одягу, пил, бруд, неприбрані спальні місця, не знайомі з постільною білизною. Під кухонним столом — порожні пляшки. На вікнах — павутиння. У ванній кімнаті — вода на підлозі хлюпає зі смердючого ганчір’я (тече труба).
Переступивши поріг, починаєш мріяти про протигаз. І в цьому хаосі і задусі живуть діти. У двокімнатних апартаментах — три родини. Усі родичі.
— Що ви сьогодні снідали?
— Мнячку, — ледь чутно відповідає старший, Дмитрик. Йому 15, але на вигляд хлопець не набагато старший за свого десятирічного брата.
— Товчену картоплю їли, — пояснює старша сестра-годувальниця Оксана (на знімку).
— Покажіть холодильник. Які у вас є продукти вдома? — запитуємо.
— Холодильник не працює. А картоплю з’їли. Сьогодні піду куплю, — каже Оксана.
Вона працює двірником. Отримує 300 грн.
— Вам діти потрібні? — ставить риторичне запитання працівник соцслужби.
— Якби не потрібні були, я б аборт зробила, — розважливо відповідає Оксана.
— Ну, а за братами чому не доглядаєте? Коли вони востаннє ходили до школи? Їли нормально? Спали на чистих простирадлах?..
У молодшого, Андрійка, немає іграшок. Він дивиться на світ через ґрати брудної квартири, котра йому цей світ заміняє. Він мовчить і поглядає на старших.
— Хлопці, я не хочу вас розлучати з родиною, — спокійно пояснює працівник соцслужби. — Ну бо, на три місяці вирушайте до гарного дитячого табору, де шість разів на день годують, є іграшки і різні секції, і є школа. Дмитрику, тобі треба закінчити дев’ятий клас. Згода?
Старший брат спідлоба дивиться на сестру, потім на свої подерті шкарпетки, ковтає слину і ледь помітно киває головою. Андрійко солідарний з братом. Попереду в них — три місяці дитинства і життя в зовсім іншому соціальному антуражі. Чи зміниться потім їх соціальний статус, залежить від дорослих.
Отруїлися молоком
Минулих вихідних до інфекційного відділення Верховинської районної лікарні Івано-Франківської області з попереднім діагнозом «харчова токсикоінфекція» госпіталізовано 33 дитини. Усі вони — учні середньої школи-інтернату селища Верховина. За попередньою версією, в шкільній їдальні їм дали неякісне молоко. Учора на лікарняних ліжках залишалися 27 дітей, шістьох учнів уже виписано. За фактом події проводиться розслідування, повідомляє ЛІГАбізнесІнформ.