На Луганщині Голову Верховної Ради України та групу народних депутатів скрізь зустрічали допитливі очі. Люди виходили з домівок, виглядали з вікон, зупинялися на вулиці, навіть припиняли роботу магазинчики та базари. І не дивно, що саме від парламентаріїв люди хочуть почути відповіді на безліч своїх запитань.
Новосілля довгобудів
Нові будівлі центральної районної лікарні та районного суду в Біловодську відкрив під час перебування на Луганщині Голова Верховної Ради. На завершення будівництва центральної районної лікарні було витрачено понад 8 млн. грн. із державного та обласного бюджетів. Володимир Литвин зазначив, що відкриття нової лікарні — це подія, яка свідчить про позитивні зрушення у сфері охорони здоров’я, яких особливо потребує Луганщина, де вмирає людей утричі більше, ніж народжується.
Правосуддя у Біловодському районі досі вершилось у ще дореволюційному приміщенні, яке перебувало в аварійному стані. Нині його реконструйовано з допомогою територіального управління державної судової адміністрації в Луганській області та райдержадміністрації. Виступаючи перед біловодчанами, Володимир Литвин наголосив, що Україні потрібна незалежна судова система, призначення якої насамперед не карати, а захищати людину. «Люди повинні відчувати, що вони захищені законами і державою», — сказав він.
Однак незалежність та об’єктивність суддів, так само як і якість та доступність медичної допомоги, залежать від матеріально-технічного забезпечення. Глава парламенту повідомив, що уряд і Верховна Рада дійшли згоди про збільшення у держбюджеті на 2005 рік удвічі фінансування сфери охорони здоров’я, а також виділення коштів на технічне, транспортне та житлове забезпечення судової гілки влади.
Володимир Литвин приїхав на Луганщину не з порожніми руками: від імені Верховної Ради він подарував райлікарні два автомобілі «швидкої допомоги», а місцевим служителям Феміди — комп’ютер і ксерокс. І побажав медикам та суддям одного: мати більшу зарплату і менше роботи.
На Луганщині депутатський десант на чолі з Головою Верховної Ради України також відвідав Деркульський кінний завод № 63, заснований ще у 1763 році царицею Катериною. Тут виводять чистокровні верхові породи коней, які вже не раз перемагали на міжнародних спортивних змаганнях та перегонах. Підприємство донедавна переживало дуже скрутні часи, однак нині поступово відроджується. На тренувальному полі заводу відбулися кінно-спортивні змагання на Кубок Голови Верховної Ради України. Його володарем став майстер спорту міжнародного класу Віктор Губанов.
Потрібна тільки правда
Зустріч глави парламенту та народних депутатів України з депутатами місцевих рад, міськими та сільськими головами тривала в Луганському національному аграрному університеті майже чотири години. Представники органів місцевого самоврядування передусім нарікали на недостатню ефективність чинної моделі організації регіональної влади та брак коштів. «У нас три проблеми: гроші, гроші й ще раз гроші», «Політичні питання важливі, але людей найбільше турбує, чи буде після виборів забезпечено задеклароване урядом зростання зарплат і пенсій», «Макроцифри вражають, але реальне життя ще далеке від гідного рівня», — говорили у своїх виступах депутати місцевих рад. У шахтарських містах особливі проблеми — шалене безробіття, руйнування житлово-комунальної сфери, систем водопостачання тощо.
Проаналізувавши особливості сучасного політичного й економічного життя в Україні, Голова ВР висловився за реформу системи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою держави, прийняття Кодексу з місцевого самоврядування (адже нині ці питання регулюються майже 700 законами і 3000 підзаконних актів), перехід до планування розвитку територій знизу догори. «Для економічного зростання, — наголосив В. Литвин, — важливі не високі статистичні показники, а якість, структурні перетворення та формування системи нових економічних відносин».
Народна аграрна партія України проголосила 2005 рік роком села. Аграрники підтримають лише той варіант державного кошторису на наступний рік, який враховуватиме інтереси селян і виділятиме на потреби АПК не менш як 10 млрд. грн. Глава парламенту також висловився за мораторій на продаж землі, диференційовану державну підтримку сільгоспвиробника та право регіонам залишати в себе кошти від перевиконання бюджету. В. Литвин наголосив, що основна проблема в АПК — прозоре та раціональне використання коштів. «За нинішнього диспаритету цін можемо направити на село весь бюджет, але він просвистить, як у аеродинамічній трубі», — застеріг він.
Говорячи про президентську виборчу кампанію в Україні, Голова Верховної Ради відзначив небезпечну тенденцію — «народ протиставлено владі». На погляд В. Литвина, існує загроза «зламати у запалі полеміки державу». Глава парламенту зауважив: «Виборча кампанія зводиться до того, хто смачніше плюне одне одному в обличчя». «Про сучасні українські події треба говорити чесно і відверто, або не говорити нічого, — сказав Володимир Литвин. — Потрібна випереджаюча час правда. Треба напружено працювати, а не боротися проти когось». Адже переможцеві виборів, наголосив Голова ВР, незалежно від того, хто ним стане, доведеться доводити своє загальнонаціональне лідерство та заново утверджувати місце нашої держави у світі.
Декларування позиції —не перехід в опозицію
Поїздка Володимира Литвина на Луганщину пройшла на тлі тривожних повідомлень із Києва про чергову спробу заблокувати роботу парламенту. Після того, як з парламентської трибуни було заявлено про неучасть кількох провладних фракцій у голосуванні, Голова Верховної Ради на прес-конференції у Луганську прокоментував ці події так: «Верховна Рада працює у нормальному режимі, жодного блокування її роботи немає, є просто неучасть окремих фракцій у роботі парламенту». В. Литвин сказав, що не розуміє позиції цих фракцій, а також озвучення заяви за його відсутності в Києві. За словами Голови ВР, таку заяву планували виголосити ще в четвер, однак у середу деякі керівники депутатських груп і фракцій відмовилися її підписати. До речі, співголова депутатської групи «Союз» Микола Гапочка, котрий перебував на Луганщині разом із Головою ВР, запевнив «ГУ», що не підписував цієї заяви, хоча група «Союз» приєдналася до парламентського «бойкоту». «Комусь дуже хочеться, щоб я обслуговував чиїсь політичні інтереси, але я цього, на щастя, не робитиму, — заявив В. Литвин. — Я відповідаю за роботу Верховної Ради, і вона, на мій погляд, виконує своє призначення».
Не оминув Володимир Литвин й інших політичних питань. Зокрема, стосовно того, що за Головою Верховної Ради та його родиною нібито стежать спецслужби. «Я б не говорив про це, якби не мав підстав», — відповів В. Литвин. А свою нинішню політичну позицію охарактеризував так: «Декларування позиції — це не перехід в опозицію. Не спротив, а намагання, щоб сьогодні рахувалися з українським парламентом і суспільством».