Міліція

Криміногенна ситуація на Луганщині вийшла з-під контролю міліції — таку заяву зробили в ГУМВС України. Велика кількість вогнепальної зброї, що потрапила до рук населення, призвела до того, що лише за останні дні в області скоєно велику кількість розбійних нападів, убивств, пограбувань, викрадень автотранспорту. Зокрема, озброєні автоматичною зброєю люди прийшли на штрафмайданчик і, погрожуючи розстрілом охоронцеві, викрали 10 автомобілів, які є речовими доказами у кримінальних провадженнях.

У Свердловську із застосуванням автоматів озброєні люди заволоділи двома вантажівками, а раніше викрали інкасаторську машину із грішми в Станично-Луганському районі. «В області на так званих народних блокпостах, які, за твердженням їх творців, є захистом від потрапляння на територію регіону «небажаних гостей», озброєні люди займаються бандитизмом і мародерством. Вони зупиняють великовантажний транспорт, що завозить в область продукти харчування, бензин і т. д., грабують вантаж, що перевозиться, і відвозять у невідомому напрямку», — розповіли в міліції.

За словами правоохоронців, небезпека чатує на них на кожному посту. Зокрема, на стаціонарному посту № 3 «Михайлівський», розташованому на 562 км автошляху «Знам’янка-Луганськ-Ізварине», близько десяти озброєних автоматичною зброєю осіб у масках, одягнених у камуфляжний одяг, відкрили стрілянину по співробітниках міліції. Потім зникли в невідомому напрямку. Жертв і потерпілих серед тих, хто ніс у цей час службу, на щастя, немає. Наразі стаціонарний пост технічно укріплюється.

Регіони

У Ровеньках депутати міськради ухвалили рішення щодо підтримки проведення 11 травня обласного референдуму про «статус Луганської обласної громади та про взаємодію громади з іншими державними утвореннями».

Крім того, міськрада вирішила звернутися до керівництва підприємств, організацій, установ міста, а також до підприємців із пропозицією надати допомогу народній дружині. Від центральних органів влади ровеньківські депутати вимагають виведення військ із південно-східних областей, припинення переслідування громадян, які брали участь у протестних акціях на південному сході, а також заборони діяльності громадських і незаконних воєнізованих формувань правого напряму на південному сході України.

Сесія міськради проходила в присутності активістів руху за проведення референдуму про статус Луганської області. Командир ополченців Віктор Вірьовка поставив перед депутатами питання: чи з народом вони і чи згодні підкорятися своїм виборцям?

Диверсії

Група із двадцяти людей, озброєних автоматичною стрілецькою зброєю, вчинила напад на радіотехнічний підрозділ однієї із військових частин Луганщини. Маючи чисельну перевагу, нападники пробили оборону українських військовослужбовців, які охороняли об’єкт. Вони заволоділи кількома одиницями стрілецької зброї, а також підпалили і знищили радіолокаційну станцію. Після цього бойовики зникли з місця пригоди. Як повідомила прокуратура Південного регіону України з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері, правову оцінку буде надано й діям військовослужбовців стосовно відбиття нападу на військовий об’єкт, що охороняється.