Ковальство — одна з унікальних і затребуваних на ринку праці професій, представлених у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Та й ковані вироби стають дедалі популярнішими в Україні. Тому пропозиція служби зайнятості — справжній подарунок тим, хто хотів би навчитися ручного кування, а тим паче в патріарха ковальської справи голландського майстра Хууба Сенсена, який часто буває з майстер-класами в Рівному.

Хууб Сенсен все життя присвятив ковальству і вважає своїм обов’язком передавати майстерність наступним поколінням ковалів по всьому світу. Адже в Європі ковальство занепадає: ручна робота стала занадто дорогою. З повсякденного ремесла воно перетворюється на мистецтво, відтак зменшується кількість ковальських шкіл. Разом із паном Сенсеном завжди приїздять його колеги й учні з Голландії, у такий спосіб метр формує дружні зв’язки між людьми, ковальськими школами та країнами.

Цей рік не став винятком: Хууб Сенсен продемонстрував у Рівному майбутнім ковалям новий прийом отримання цікавої форми виробу, який придумав нещодавно. Асистували йому голландський коваль Рамон Раншаар і майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ Сергій Торуля. Пан Сенсен не лише демонстрував майбутнім ковалям прийоми, а й докладно пояснював кожен із них. Давав слухачам можливість спробувати оволодіти новими прийомами на практиці.

— Щоб займатися ручним куванням, не потрібна якась особлива сила, — вважає голландський майстер. — У цьому ремеслі головне — досконало володіти своїм тілом, тоді всі рухи будуть вивірені та вдалі. Тож його освоюють і жінки — лише в моїй школі сім учениць. І всі вони працюють у дуже цікавих техніках, збагачуючи тим самим культуру ковальства.

Рівне.

На знімку: під час майстер-класу.

Фото Віри ТРОФИМЧУК.