Наш землевпорядник під час безоплатного передавання нам земельних ділянок вимагає плати за землевпорядні роботи більш як 200 гривень, хоча в сусідньому селі беруть удвічі менше, мовляв, у нас кращі землі. Чи має він право самостійно встановлювати розмір плати за такі роботи? Чи, можливо, є визначені тарифи?
Марія ХРУЩ. 
Чернігівська область.
Тарифи, звичайно, є. Постановою Кабінету Міністрів України № 1548 від 25.12.1996 р. повноваження щодо регулювання цін (тарифів) на розроблення документації із землеустрою, проведення землеоціночних робіт та визначення граничних розмірів плати з виконання землевпорядних робіт у разі безоплатного передавання громадянам земельних ділянок покладено на Державний комітет України з земельних ресурсів, який погоджує їх з Міністерством фінансів і Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції. Тож дії землевпорядника не що інше, як звичайнісіньке самоуправство, їх ви можете оскаржити, звернувшись до районного відділу земельних ресурсів.
На сьогодні граничні розміри плати з виконання землевпорядних робіт на земельних ділянках визначено залежно від подальшого призначення земельної ділянки. Так, для ведення особистого селянського господарства розмір плати має бути не більшим як 150 гривень. Якщо земельна ділянка призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) або для індивідуального дачного будівництва, то потрібно платити не більше 176 грн. А для ведення садівництва та будівництва індивідуальних гаражів плата не повинна перевищувати 132 гривні. Але не забувайте, що ціни вказано без податку на додану вартість.