Історія цивілізації в Україні налічує сім тисячоліть
У Києві триває робота Всесвітнього конгресу «Трипільська цивілізація». У рамках конгресу відбувається наукова дискусія, що відбиває різні думки про походження і досягнення трипільської культури, яка проіснувала майже дві тисячі років, її вплив на світову цивілізацію.
А фахівці музейної справи обговорюють проблеми демонстрації величезної культурної спадщини наших предків. Адже знання власної історії піднімає самоповагу і гордість народу. А нам є чим гордитися.
За багато століть до появи в Єгипті пірамід, за тисячі років до Греції і Рима, на території України існувала землеробська цивілізація, що залишила величезну культурну і технологічну спадщину. Досить сказати, що українська традиційна сільська архітектура практично не різниться від будинків, виявлених під час розкопок багатотисячних трипільських поселень. А прекрасна кераміка, виготовлена нашими далекими предками, і сьогодні, через п’ять тисячоліть, уражає уяву досконалістю форм і орнаментів.
У рамках форуму, крім наукових дискусій, відбудуться презентація першої енциклопедії Трипільської цивілізації, каталогу колекції «Платар» і демонстрація фільму «Світло для світу». Учасники зможуть ознайомитися з виставкою трипільських стародавностей із колекції «Платар», відвідати Трипілля і одержати інформацію про останні досягнення в дослідженні трипільської культури, і археологічні, і технічні. Сьогодні українські вчені вже розробили унікальні методи датування знахідок і складання планів поселень без проведення розкопок.