Менш як вісім місяців потрібно було для того, щоб найзахідніший обласний центр України — місто Ужгород — прикрасив суперсучасний, розкішний і зручний залізничний вокзал.

Без перебільшення, він став одним із найгарніших вокзалів держави.

Упродовж усього будівництва його інспектував Міністр транспорту і зв’язку Георгій Кірпа. Він зважав на кожну дрібничку, часто вносив свої корективи. Під час однієї з інспекторських поїздок Георгій Кірпа зауважив:

— Ми ускладнили виконання робіт і по фасаду вокзалу, і всередині — в основному в допоміжних залах. За зовнішньою архітектурою він має відповідати закарпатським традиціям, а тому набуде замкового стилю. Щодо внутрішніх приміщень, то стиль їх оформлення буде і сучасний, і класичний — залежно від функцій, які виконуватимуть зали. А загалом Ужгородський має стати найкращим серед вокзалів обласних центрів України.

 

І він став таким насправді. Головна вежа, що за обрисами нагадує вежу старовинного Невицького замку, увінчана мідним шпилем і прикрашена електронним годинником, виготовленим за спеціальним замовленням у Харкові. Зберегло свої архітектурні особливості й старе приміщення, одягнувшись при цьому в сучасні шати. Тепер тут розташувався приміський вокзал. Розширено привокзальну площу — стара була надто тісна й незручна, збережено ялинки, які тут росли. Зелений ансамбль поповнився й новими молодими насадженнями.

Зводили нові ужгородські залізничні ворота будівельники, з якими «Укрзалізниця» працює вже давно. Роботи тривали і вдень, і вночі, за будь-якої погоди. На завершальній стадії будівництва тут працювало 1200 людей, зокрема й фахівці з Польщі. Вони оздоблювали фасад вокзалу та встановлювали дах. Облицювальну плитку з утеплювачем привезли з Бельгії, черепицю — з Німеччини, всі інші будівельні матеріали вітчизняні. За словами Георгія Кірпи, на будівництво вокзалу витрачено 180 мільйонів гривень.

У середу відбулася така очікувана ужгородцями та численними гостями міста подія — новозбудований вокзал відкрито. Участь у церемонії відкриття взяв Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Він передав символічний ключ від вокзалу Георгію Кірпі, а той — ужгородському міському голові Віктору Погорєлову. Тих, хто найбільше відзначився на спорудженні вокзалу, нагороджено грамотами Кабінету Міністрів.

Певний час пасажири, котрі прибували до Ужгорода чи від’їжджали з міста, мали деякі незручності — у зв’язку з облаштуванням перону та ремонтом колії поїзди зупинялись у Чопі або Мукачевому. Відтепер Ужгородський залізничний вокзал працює у звичному режимі. Згідно з проектом тут буде ціле підземне містечко з магазинами, кафе тощо.

А на будівельників чекає робота на Чопському залізничному вокзалі. До наступного літа він теж має набути сучасного вигляду.