У квітні 2004 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». За цей закон віддали свої голоси народні депутати України — члени фракції політичної партії «Трудова Україна».
Нагадаємо, що принциповою відмінністю цього закону від попереднього є запровадження пропорційної системи виборів депутатів міських, районних у містах, районних, обласних рад та депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Тобто на чергових виборах депутатів мають обирати за виборчими списками кандидатів від відповідних організацій політичних партій, виборчих блоків у багатомандатному окрузі.
Підтримуючи цей закон, ми насамперед розглядали його як складову частину реформування політичної системи держави. Народні депутати-трудовики послідовно відстоювали і відстоюватимуть необхідність перерозподілу владних повноважень, до того ж по всій вертикалі: від центральних до місцевих органів влади. Для цього ми і пішли на певні компроміси. Однак через деструктивні дії окремих депутатських фракцій питання щодо внесення змін до Конституції України, по суті, заблоковане. Доля політичної реформи на сьогодні залишається невизначеною. Саме тому депутатська фракція політичної партії «Трудова Україна» прийняла рішення — ініціювати внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських і селищних рад, міських голів».
Ми наполягатимемо на поверненні від передбаченої законом пропорційної системи виборів депутатів міських, районних у містах та районних і обласних рад, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим до звичної — мажоритарної системи, за якою виборці обирають безпосередньо депутата по одномандатному виборчому округу.
Такий крок продиктований ще й відсутністю у багатьох регіонах реально діючих структур політичних партій, здатних сьогодні взяти на себе всю повноту відповідальності за розв’язання проблем соціально-економічного розвитку відповідної території.
Законопроекти із зазначеними змінами розроблено депутатами нашої фракції і найближчим часом ми внесемо їх в установленому порядку на розгляд парламенту.
Керівник фракції Ігор ШАРОВ.