8 і 9 травня у Тернополі міська влада оголосила днями жалоби за загиблими у Другій світовій війні. У всіх храмах міста відбудуться богослужіння за упокій душ жертв цієї війни. В області впорядковано могили, місця поховання та пам’ятні знаки. 36 тисяч ветеранів, які проживають на Тернопільщині, отримали разову допомогу. В музеях і бібліотеках облаштують тематичні виставки, присвячені темі Другої світової війни.

— Ми домовилися з ветеранами радянської армії і національно-визвольних рухів, що у зв’язку з напруженою політичною ситуацією у країні масових заходів організовувати не будемо, — розповів кореспонденту «Голосу України» заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра. — Тернопільська делегація повернулася з Одеси, куди ми возили оргтехніку для українського флоту. Мимоволі стали свідками протистоянь, що там відбувалися. Це страшно. Міліція нічого не робила, щоб захистити учасників мирної ходи, людям стріляли по ногах. Ми не хочемо повторення чогось схожого на Тернопільщині. Між тим, є повідомлення про пересування груп, які можуть вчинити провокації. Одну з таких викрили правоохоронці. У ці дні вони працюватимуть у посиленому режимі. В області буде створено 32 блокпости, охоронятимуть пам’ятники, стосовно яких можуть вчинити акти вандалізму.

Торік у Тернополі 9 травня біля монумента Слави відбулося жорстке протистояння між представниками Компартії і ВО «Свобода».

— Сподіваюся, що цього року такого не буде, — сказав народний депутат Олексій Кайда. 

На думку голови обласної ради Василя Хомінця, 8 і 9 травня мають бути днями примирення між ветеранами радянської армії і національно-визвольних рухів.

— Коли я був головою Лановецької райдержадміністрації, — пригадав він, — то посадив за один стіл ветеранів обох сторін і в нас відбулася нормальна розмова. Нам давно треба шукати примирення, а в тій ситуації, в якій нині перебуває Україна, в жодному разі не можна допустити протистояння. Думаю, що працівники обласної ради прийдуть 8 травня на пагорб Слави, щоб помолитися на могилах, як це роблять в усьому цивілізованому світі. Параду на кістках не може бути.

— Вони вигадали день жалоби, а для нас це Свято Перемоги, — сказала голова міської організації ветеранів Ольга Старченко. — Обов’язково прийдемо 9 травня на пагорб Слави. Та й скільки сьогодні залишилося ходячих ветеранів... Хіба можна позбавляти їх цього дня? Підемо без прапорів, уже й георгіївські стрічки комусь заважають...

Не робити політики навколо відзначення 9 Травня — і все буде нормально, вважає керівник штабу «Правого сектора» Євген Філь.

— Я сам «афганець», тому розумію ветеранів. Вважаю, що треба поставити для них палатку і налити фронтових сто грамів. Вони воювали проти зла. А гарячі голови, які могли б цьому завадити, ми стримаємо. Я противник політичних шоу. Думаю, все відбудеться спокійно.

Впевненість у цьому висловили і в управлінні МВС України у Тернопільській області. За словами керівника сектора зв’язків з громадськістю Сергія Крети, міліція перейшла на посилений варіант роботи з 1 по 31 травня. Правоохоронцям допомагає самооборона Тернопільщини. Повідомлення про підозрілих осіб, які надходять від жителів області, ретельно перевіряються.