У серпні цього року в північно-східних відрогах хребта Петра Першого на Памірі було виконано два першосходження. Альпініст із Маріуполя Сергій Кайфаджян (на знімку) у парі з таджицьким колегою Анатолієм Шаріповим уперше піднялися на вершину висотою 5030 метрів, куди ще не ступала нога людини.
Скориставшись правом першопрохідника, Сергій Кайфаджян дав вершині ім’я «Пік Україна», встановивши на найвищій її точці пам’ятний знак з державним гербом незалежної України діаметром 35 сантиметрів із нержавіючої сталі. До речі, цю гору було обрано не випадково. За конфігурацією вона нагадує тризуб.
Сходження відбувалося спочатку скельним маршрутом, де протягом усього шляху існувала небезпека через хисткість гірської породи. А на фініші довелося штурмувати стрімку льодову стіну, що переходила у сніжно-льодову 60—65-градусну завершальну верхню частину.
— Відчуття того, що ти перший ступаєш на вершину цієї гори, ні з чим не зрівнянне, — каже Сергій Кайфаджян. — Життя набуває особливої значущості. Усвідомлюєш, що весь шлях пройдено недаремно, особливо коли вдається зробити першосходження з присвоєнням піку імені твоєї країни.
На вершині першим було піднято прапор «Християнської віри», потім прапори Республіки Таджикистан і України. Нагадаємо, що за підтримки «Індустріального Союзу Донбасу» Сергій Кайфаджян здійснив сходження на кілька вершин у Пакистані, Ірані, Франції, Італії, Таджикистані, зробив одиночний перехід Аравійською пустелею Руб-Ель-Халі завдовжки 450 кілометрів.
Поруч із «Піком України» здіймається інший п’ятитисячник, який у ті само дні був названий «Піком Вірменії». І там установлено пам’ятний знак з гербом цієї країни. І піднято прапори Таджикистану, Вірменії та України.
Шлях до вершини «Піка Вірменії» ускладнювала велика кількість снігу. За 200 метрів до мети Анатолій Шаріпов припинив штурм і спустився вниз. Сергій Кайфаджян, виявивши мужність, досягнув мети. Уряд Вірменії і МЗС республіки ведуть переговори з урядом Республіки Таджикистан про затвердження імені гірської вершини на державному рівні.
Згадані заходи сприяють підвищенню авторитету України на міжнародній арені і зміцненню дружніх відносин між незалежними державами — Україною, Вірменією і Таджикистаном.