Подарункове ілюстроване видання з такою назвою побачило світ у Кіровограді. Книга має чотири розділи. Перший, власне, — історія міста з найдавніших часів (можна сказати, від скіфів) до нинішнього року; три наступні присвячені видатним людям, імена яких пов’язані зі столицею степового краю: корифеям першого професійного українського театру, меценатам і благодійникам, почесним громадянам міста за всю його 250-літню історію.
— Книгу писали на замовлення міськвиконкому і видавали за сприяння міської влади, — розповідає автор видання заслужений журналіст України, краєзнавець Юрій Матівос. — Безпосередньо над її текстом я працював з 2002 року, хоча матеріали накопичувалися протягом тридцяти років. Їх доводилося збирати по крихтах в архівах Санкт-Петербурга, Москви, Одеси, Києва. Усього у книзі використано понад сімдесят історичних джерел.
Безперечно, для Кіровограда видання такої книги є знаменною подією, адже востаннє історія міста писалася ще в 1897 році.
— Я також назвав свою роботу історико-публіцистичним нарисом, — каже Юрій Матівос, — однак, на мою думку, книга цілком може претендувати на науковість. Вона містить посилання на всі використані джерела, а отже, може використовуватися як посібник у будь-якому навчальному закладі.
Видання книги Юрія Матівоса «Місто над сивим Інгулом» приурочено 250-річному ювілею обласного центру.