Нещодавно Вище професійне училище № 3 відзначило 60-річний ювілей. На торжествах найчисленнішою була делегація ВАТ «Севастопольський морський завод». Міцний корабельний канат довгих років співробітництва зв’язує завод і училище. Щороку на підприємстві проходять практику більш як двісті хлопців, що обрали нелегку професію корабела. Навіть усупереч труднощам (у другій половині дев’яностих в Україні суднобудівні підприємства фактично не діяли) завод допомагав училищу утримувати його матеріально-технічну базу.
Як свідчить статистика, кожен другий робітник акціонерного товариства — випускник ВПУ-3. А всього за 60 років випущено 18 тисяч суднобудівників. Десять будівель училища (навчальні корпуси, виробничі майстерні, клуб, спортивний комплекс із басейном, гуртожиток), зведено на гроші Морського заводу.
Картини, макети кораблів, плавкранів — не просто атрибути, що прикрашають кабінет директора. Ці речі, виконані руками хлопців, є гордістю училища.
90 відсотків учнівського контингенту — діти з малозабезпечених родин. Половина з них мають тільки одного з батьків. Хто з них відмовиться від «хлібної» професії? Навіть у найгірші часи вони були затребуваними, а тим паче тепер, коли в місті розвиваються судноремонтні підприємства. На стапелі і в цеху суднобудівного підприємства ТОВ «Севморверф» — одного з лідерів галузі України — також працюють корпусники і зварники ВПУ-3.
Перший рівень акредитації, отриманий училищем на початку дев’яностих, дає йому право видавати випускникам атестат і диплом молодшого фахівця з високим розрядом. Весь навчальний процес проходить зазвичай у цехах заводу. Кожен випускник заздалегідь знає своє майбутнє місце роботи і суму окладу. Як правило, вона починається з цифри 600—800 гривень. З нинішніх 208 випускників корабельних професій 240 — робітники, 60 — молодші фахівці.
Директор ВПУ-3 Борис Смирнов, пройшовшиі всі сходинки від учня і до сьогоднішньої посади, зумів зберегти для нинішніх семисот хлопців і дівчат головні цінності: порядність і доброту. «Це моє, я живу тут душею», — каже він при зустрічі. Його відкритий погляд підтверджує: «Він не лукавить».
 
Севастополь.