Три роки члени колективного господарства «Урожай» намагаються повернути належне їм майно
У селі  Туча Козятинського району на Вінниччині побувала не одна комісія. За справу бралися перевіряльники з різних інстанцій — управління земельних ресурсів, сільського господарства, прокуратури. Причому і з району, і з області. Вникали в неї юристи. Підставляв плече народний депутат України. Але майна свого селяни не бачать і досі. Щоправда, на початку вересня ц. р. хтось приніс у село обнадійливу новину: нарешті нам повертають наше — машини, трактори. Це повідомлення підтверджено обласною прокуратурою.
З відповіді прокуратури області: «Встановлено, що у серпні 2004 року розпочалася передача майна пайового фонду групі пайовиків, що забажали вийти із СФГ «Влад». Згідно з актом передачі від 06.08.04 було передано контору господарства, клуб, дві молочнотоварні ферми... 07.08.04 пайовикам колишнього КГП «Урожай» передано сільськогосподарський інвентар у кількості 21 найменування, а також модульну тракторну бригаду, вагу стаціонарну, заправку з колонкою та три ємкості для зберігання пально-мастильних матеріалів».
Справи у «Влада» не пішли до ладу
На жаль, написане на папері не відповідає реаліям життя. Колеги-журналісти з ТРК «Вінниччина», які побували у Тучі 10 вересня ц. р., тобто більш як через місяць після подій, про які йдеться у листі прокуратури, зафіксували слова здивованих людей. Анатолій Гундерчук: «Наш кривдник справді обіцяв розрахуватися з нами ще до жнив. Але поки що повернув лише один трактор». Іван Якимчук: «На зборах справді вирішили, щоб нам віддали все наше хазяйство. Але ж не віддають. Ні техніки, нічого...» Старенька жіночка: «Я двадцять років робила дояркою. Коли йшла на пенсію, тут було дві ферми худоби. Зараз не маємо жодної корівки...»
З почутого можна зробити висновок: або мешканці села не володіють інформацією, або хмара над Тучею така густа, що перевіряльники, даруйте, не змогли розгледіти реальний стан речей. А селяни натомість переконані, що їхнього кривдника, керівника сусіднього селянсько-фермерського господарства «Влад» Віктора Слободянюка, покривають ті самі перевіряльники. Ще донедавна чоловік був, як то кажуть, при посаді, першим заступником голови райдержадміністрації. Він усіх знає, його знають...
У Тучі Слободянюк з’явився п’ять років тому. Його прагнення розширити своє фермерське господарство «Влад» ні в кого не викликало здивування. Людям аби робота й платня. Втім, у «Влада» справи не пішли до ладу. І вже невдовзі 97 селян, а це переважна більшість власників земельних паїв, вийшли з цього господарства. Зрозуміло, порушили питання про повернення майнових паїв. Фермер тим часом перегнав машини, трактори й комбайни у своє господарство «Влад», що у сусідньому селі. «Все забрав, — не стримує обурення Цезар Поліщук. — Були в нас колісні трактори, два зернові і один буряковий комбайни, п’ять автомобілів... Нічого не залишив».
Культиватор за... дві гривні
Сам фермер так пояснив цей крок: «Техніка вся є в наявності. За неї я несу повну відповідальність. Аби її не розікрали, перегнав під дах свого господарства». Не вірити чоловікові у нас не було підстав. Насторожувало хіба що те, як спритно було оцінено «сховану» техніку. За матеріалами перевірки юриста Миколи Храбана, керівник господарства самостійно склав уточнений перелік майна, що виділялося під забезпечення кредиторської заборгованості (підписи членів комісії відсутні). Юрист стверджує, що оцінено майно за вочевидь заниженою вартістю.
Два колісні трактори Т-150 мають тепер ціну 1696 гривень. Це, уточнює юрист, загальна вартість обох тракторів. Автомобілі ЗІЛ-130 та ГАЗ-53 оцінено відповідно у 378 та 420 гривень. Токарний верстат — 42 гривні, навантажувач — 15, розкидач — 8 гривень. А культиватор за 2 гривні 83 копійки ви десь іще бачили?..
А от майно об’єктів соціальної сфери, яке не підлягає розпаюванню, істотно відрізняється за ціною. Міркуйте самі: півметрової висоти штахетник навколо пам’ятника загиблим воїнам оцінено на суму майже 13 тисяч гривень (!?) До речі, раніше, кажуть, тут була металева огорожа. Куди вона раптом зникла, ніхто не знає. Документ про перелік майна під кредиторську заборгованість передали у сільську раду, як пояснила сільський голова Ніна Чекаленко, тільки через півтора року після його складання, тобто після того, коли 97 власників земельних і майнових паїв вийшли зі складу СФГ «Влад». Такий, як то кажуть, хід конем легко читається навіть тим, хто далекий від хитромудрих комбінацій з майном пайовиків. Про що мова, коли, як стверджує юрист М. Храбан, нетелей і коней вивозили з господарства під прикриттям ночі. Від кого так ховалися?..
А дядька — до суду
Ще з січня 2001 року в Державній виконавчій службі (ДВС) Козятинського районного управління юстиції знаходиться на виконанні виконавчий лист про стягнення з СФГ «Влад» на користь мешканця Тучі Анатолія Гундерчука заборгованої платні. Зате арешт на транспорт і сільгосптехніку боржника відділом ДВС накладено лише через три роки після появи виконавчого листа. Якщо бути точним — 23 березня 2004 року.
Ніхто за це на керівника й пальцем не накивав. У листі прокуратури про нехтування законодавством про оплату праці — жодного слова. А порушень у розпаюванні майна перевіряльники з прокуратури, схоже, взагалі не помітили. Інакше як розуміти зміст речення в їхньому уже згаданому вище листі: «Робота по передачі майна проводиться відповідно до чинного законодавства»?
Натомість члени районної комісії з питань реформування АПК іншої думки. У складеному акті вони зафіксували, зокрема, що у переліку майна немає вартості частини об’єктів, які визначені для пайового фонду; що акт розрахунку уточненого пайового фонду комісією взагалі не затверджувався, а під ним значиться лише один підпис — головного бухгалтера СФГ «Влад». Виявлено й інші факти порушень Указу Президента України «Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки» та постанови Кабміну з цього питання.
Тим часом у Тучі продовжують розганяти хмари над селом. На зборах співвласників майна створили нову комісію з організації розв’язання майнових проблем. Головою комісії обрали уже згаданого Миколу Якимчука. До речі. З цього приводу В. Слободянюк висловив думку: мовляв, як таке можна робити, коли головою комісії ще раніше обрано його. Селяни на те відповідають: ми не раз запрошували керівника на збори, бувало, довгенько чекали на нього у клубі, але він так і не з’являвся. Вирішили діяти по-своєму.
Ми будемо добиватися перерозпаювання майна, каже новий голова комісії, у відповідності з методикою уточнення складу і вартості пайових фондів майна членів колективних сільгосппідприємств. Є такий документ, затверджений постановою Кабміну 2001 року. Ось де нам потрібна підтримка, наголошує співрозмовник. Отримаємо її чи ні, але свої права захищатимемо, аж поки доб’ємося справедливості.
 
Вінницька область.