Закінчено розслідування обставин трагічної загибелі 17-річного фехтувальника Євгена Прокоп’єва з Дніпропетровська, якого в березні цього року на змаганнях школярів смертельно поранив його суперник у спортивному поєдинку зі Львова. Тоді районна прокуратура порушила кримінальну справу. Після закінчення розслідування — обвинувачення пред’явлено одному із суддів, на якого було покладено обов’язок перевіряти захисне екіпірування фехтувальників перед боєм.
Під час розслідування, яке через складність численних експертиз тривало більш як півроку, правоохоронці дійшли висновку, що рівень захисного екіпірування на таких змаганнях, м’яко кажучи, аж ніяк не відповідає встановленим світовим стандартам. Слідством також встановлено, що судді поставилися не належним чином до своїх обов’язків, не перевірили як належить екіпірування спортсменів перед боєм. Обвинувачення пред’явлено судді, який повинен був перевірити захисне спорядження фехтувальників.
— Один з елементів цього екіпірування — так званий набочник, — каже слідчий прокуратури Дзержинського району Олексій Калина. — Але як було встановлено під час слідства, предмет, який спортсмен Прокоп’єв використовував як набочник, не був таким узагалі. Це була дуже стара поношена фехтувальна куртка.
До того ж у куртки був відрізаний рукав для зручності, щоб не стримував рухів. Склалася порочна практика, коли перевірка екіпірування спортсмена здійснюється шляхом поставлення йому запитань. Спортсмен відповідає позитивно і на цьому вся процедура зазвичай вичерпувалася.
За словами слідчого, саме так все і відбувалося того трагічного дня. Стара фехтувальна куртка стала набочником, який міг би захистити від удару, що призвів до трагічного результату спортивного поєдинку.
Після закінчення розслідування слідчий прокуратури склав подання, яке відправлено в Держкомспорт України і Комітет з фізкультури і спорту при Міністерстві освіти, в якому вказав на дуже низький рівень безпечного захисту спортсменів, незадовільний стан справ з матеріальним забезпеченням спортсменів, суддів і самих змагань, загостривши увагу на доцільності проведення таких змагань з фехтування в Україні, якщо стаються такі трагічні випадки.
Обвинувачення судді пред’явлено за статтею посадова недбалість, яка призвела до тяжких наслідків. Санкція з цієї статті — позбавлення волі на строк до п’яти років.
Варто сказати також і про те, що після цього трагічного випадку з дніпропетровським спортсменом у Харкові почався різкий відплив дітей з фехтувальних секцій. Жодного разу відтоді не проводилися в Харкові і змагання з фехтування. До того ж не лише юнацькі, а й дорослі. Була негласна заборона на їх проведення. Зокрема, розіграш Кубка України було перенесено з Харкова до Києва.
 
Харків.