«На три тижні раніше цьогоріч розпочалися осінні польові роботи і так само раніше вони закінчаться», — сказав на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин міністр аграрників Віктор Слаута. Повним ходом іде збирання кукурудзи, соняшнику, копання буряків та оранка на зяб. У цей піковий період, наголосив міністр, усі кошти, сплановані на листопад і грудень, перерозподілено на жовтень.
Складне становище із пальним. На завершення комплексу осінньо-польових робіт лише в жовтні потрібно 235 тис. тонн дизпалива. За станом на 1 жовтня у підприємствах АПК було в наявності 126 тис. тонн пального. Уряд вжив енергійних заходів. Зокрема, вирішено питання продажу акціонерним товариством «Укртатнафта» на село у жовтні 130 тис. тонн дизпалива за пільговими цінами — 1970 грн. за тонну. Виконання і відповідальність за його розподіл покладено на облдержадміністрації.
У зв’язку з цим депутати висловили претензії до того, як на практиці аграрники одержують пальне. Їм кажуть: спочатку перерахуйте гроші своїм безпосереднім постачальникам у районі, а ті перерахують у Кременчук, тоді й приїжджайте по солярку. Мало того, що грошей обмаль, то ще й така тяганина.
Парламентарії також зажадали, щоб облдержадміністрації звітували, як розподіляються пально-мастильні матеріали, а також добрива, оскільки триває негідна з радянських часів практика: слухняному — на, не так подивився — не маєш нічого. В кожному районі є такі привілейовані господарства.
Цієї гарячої осінньої пори на засідання профільного комітету Верховної Ради були запрошені також Міністр палива та енергетики С. Тулуб і Міністр економіки та з питань європейської інтеграції М. Деркач, які не з’явилися. Парламентарії розцінили це як неповагу до сільських трудівників і вирішили звернутися з цього приводу до Прем’єр-міністра, «бо причини завжди знайдуться».
У рішенні, прийнятому з обговореного питання, рекомендовано Міністерству палива та енергетики разом з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції запровадити практику складання щомісячних прогнозних балансів попиту і пропозицій нафти та нафтопродуктів, щоб не допускати їх дефіциту, особливо під час польових робіт.