У Верховній Раді України відбулося друге засідання спільної парламентсько-урядової комісії з інтеграції України до Світової організації торгівлі (СОТ).

Як повідомив глава делегації України на вересневих переговорах у рамках ХІІІ засідання Робочої групи з розгляду нашої заявки, перший заступник Міністра економіки та з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький, окремими неузгодженими питаннями залишаються: державне цінове регулювання, дискримінаційне оподаткування, кількісні тарифні обмеження, субсидії у галузях промисловості, технічні бар’єри в торгівлі, застосування санітарних та фітосанітарних заходів. До наступного засідання в першому кварталі 2005 року Київ має надати відповіді на коментарі та зауваження країн—членів робочої групи.

Особливу увагу учасники спільної комісії приділили оцінці впливу вступу України до СОТ на вітчизняне сільське господарство. Заступник Міністра аграрної політики Григорій Омельяненко у своєму виступі вказував на значні позитивні наслідки вступу для розвитку сільської місцевості (де сконцентровано 33% населення) і сільського господарства (14% у ВВП). Щоб наше сільське господарство хоча б наблизилося до стандартів СОТ, потрібна внутрішня підтримка — це певні закони і, звичайно, гроші. Щонайменше 9 млрд. грн.

Цікаво, що більшість питань, поставлених учасниками засідання доповідачам, залишилося без конкретних відповідей... Щоправда, від пана Пятницького депутати почули обіцянку до кінця року внести до парламенту низку законопроектів, необхідних для завершення гармонізації українського законодавства до норм і принципів СОТ.