Такий лейтмотив Концепції демографічного розвитку України до 2015 року, яку затвердив уряд.
Відповідно до документа, чисельність населення країни за десять років скоротиться до 45 мільйонів. Сьогодні, за даними Держкомстату, в Україні проживає 47,42 мільйона громадян.
Однак у цій концепції є й оптимістична нотка. До 2010 року середня тривалість життя збільшиться: жінок — на чотири роки, чоловіків — на п’ять років.
Щоправда, демографічні прогнози українського уряду дещо відрізняються від попередніх висновків відділу народонаселення ООН, який вважає, що до 2010 року чисельність громадян України може становити майже 44 мільйони осіб.
Вочевидь, що нація перебуває в стані регресу. Однак демографи вважають, що приводу для паніки немає, але й нехтувати складністю ситуації теж не варто.
Уже років десять смертність у нашій країні перевищує народжуваність. Так, за сім місяців 2004 року на тисячу громадян України припадає 9,1 народжень і 16,1 смертей. Щоправда, Міністр з питань сім’ї, дітей і молоді Валентина Довженко стверджує, що в цьому дисбалансі накреслився перелом. За її словами, торік уперше за останні кілька десятиліть число новонароджених українців збільшилося на 5 відсотків (до 408 тисяч).
І все-таки несприятлива демографічна ситуація має соціально-економічні причини: низький рівень життя, погане харчування, «чорнобильська» екологія, психологічні стреси, пов’язані з невпевненістю в завтрашньому дні тощо.
Історики стверджують, що сто років тому українська жінка народжувала в середньому по семеро дітей. У нашої середньостатистичної сучасниці — одна дитина, у ліпшому випадку — дві. Утім, не варто орієнтуватися на минуле століття. Адже середня тривалість життя жінки тоді становила 37 років (сьогодні 72 роки), вона вела тільки домашнє господарство і цілком реалізовувала себе в материнстві. Сучасниця рідко йде на «багатодітний» подвиг. Майже 11 відсотків українок «тягнуть» на собі свої родини, вони єдині годувальники в сім’ї. А це аж ніяк не сприяє вітчизняному бебі-буму.
Міністр з питань сім’ї, дітей і молоді стверджує, що Концепція демографічного розвитку передбачає велику підтримку держави молодим сім’ям і підвищення якості охорони здоров’я. Однак поки що це лише декларації. А народжуваність гаслами не спровокуєш.