Історія з наміченим на жовтень приватизаційним конкурсом з продажу ВАТ «Дніпропетровський центральний ринок», про яку ми розповіли у номері від 25 вересня ц. р. (читай «Базар прирівняли до «Криворіжсталі»), досягла своєї кульмінації. У приміщенні УНІАН перед телекамерами і журналістами члени спостережної ради Запорізького масложиркомбінату вписали в заявку до регіонального відділення ФДМУ цифру 102 з шістьма нулями. Це означає, що саме такі гроші вони готові заплатити за 94,361 відсотка акцій одного з найбільших ринків країни.

Нагадаю, держава в особі Дніпропетровського відділення ФДМУ розраховувала одержати не менш як 39,8 мільйона гривень. Але мало хто з присутніх на прес-конференції в УНІАН поставив би більше однієї гривні на те, що конкурсна комісія зголоситься на пропозицію Запорізького масложиркомбінату. Може, не по Савці свитка? Аж ніяк. Діяльність ЗАТ «Запорізький МЖК», оборот якого торік сягнув 183 мільйонів гривень, безпосередньо пов’язана з торгівлею сільськогосподарською продукцією — маргарином, олією, соняшниковим шротом тощо. Вже сьогодні продукція ЗАТ «Запорізький МЖК» продається у 25 тисячах торговельних точках, а щойно завершена реконструкція обіцяє підняти обсяги продажів у 2,5 разу. Заковика в іншому. Як ми і передбачали, додаткові умови конкурсу виписані приватизаторами так, щоб «відгодоване місце», яким є базар, не потрапило у власність випадковому інвестору.

На думку членів спостережної ради ЗАТ «Запорізький МЖК» Анатолія Волинка і В’ячеслава Яцкевича, додаткові умови приватизаційного конкурсу не здатен виконати жоден претендент на цей об’єкт, оскільки відшукати компанію «з не менш як річним досвідом роботи у сфері, яка дає змогу створювати умови для реалізації сільгосппродукції і з досвідом управління ринками з не менш як шістьма тисячами місць» фактично неможливо. Звідси претенденти роблять висновок, що об’єкт готують до продажу заздалегідь визначеній структурі. І, ймовірно, за суму, яка буде набагато меншою за 102 мільйони гривень. Схоже на те.

Отже, 102 мільйони гривень — заявка, зроблена з відчаю. І це ж треба: рішення ЗАТ «Запорізький МЖК» було прийнято саме того дня, коли на засіданні колегії облдержадміністрації виконуюча обов’язки заступника голови Зінаїда Пікалова констатувала, що на Дніпропетровщині спостерігаються вкрай низькі темпи з погашення заборгованості із заробітних плат. У 22 з 35 регіонів області не витримують графіків погашення боргів, які станом на 1 вересня (за попередніми даними. — Авт.) становлять 83,4 мільйона гривень, про що сповістив УНІАН. Чи пощастить запоріжцям придбати ринок з огляду на урядове рішення використати частину коштів від надпланових приватизаційних надходжень на виплату боргів у заробітних платах? Я свою гривню залишу при собі.