Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України вирішила, що вносити зміни до виборчого закону доцільно вже після президентських виборів. «Оскільки президентські перегони фактично виходять на фінішну пряму, Верховна Рада не повинна, нехай і мимоволі, дестабілізувати виборчий процес», — наголосив глава парламенту Володимир Литвин.
За його словами, і профільний комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, і Центральна виборча комісія дійшли такого висновку: зараз не варто розпочинати процес перегляду закону про вибори Президента України, щоб не змінювати правила «гри» та не дезорганізувати виборчий процес. При цьому члени Тимчасової спеціальної комісії висловилися за те, що після завершення виборчої кампанії варто проаналізувати і напрацювати пропозиції з удосконалення виборчого закону з урахуванням практичного досвіду. Комісія планує звернутися до ПАРЄ та ОБСЄ з роз’ясненням свого рішення про недоцільність розгляду законопроектів про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України» напередодні виборів.
На засіданні комісії розглянули виконання вимог згаданого закону щодо дотримання принципу рівних умов проведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента з використанням ЗМІ усіх форм власності. З інформацією виступили представник Держкомітету та Нацради з питань телебачення і радіомовлення, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко та заступник керівника робочої групи комісії з цього питання Роман Зварич. Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що важливо не те, скільки хвилин згадується той чи інший кандидат, а загальна тенденція інформаційного потоку, за якою стоять проблеми моралі, міжнаціональних відносин і національної безпеки загалом.
Відповідаючи на запитання «ГУ», Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив, що в день президентських виборів очолювана ним комісія з моніторингу за виборчим законодавством жодним чином не перебиратиме на себе функції Центрвиборчкому та не робитиме паралельного підрахунку голосів, як це було на минулих президентських виборах. «Комісія здійснює моніторинг і контроль у межах парламентських повноважень», — зазначив В. Литвин.