Уже кілька днів студенти УАЗТ — майбутні фахівці з міжнародного права, економіки, фінансів та європейської інтеграції — проводять практичні заняття із захисту свого конституційного права біля стін адміністрації Президента та Кабінету Міністрів. До протестної «форми навчання» їх підштовхнув Указ Президента від 28 вересня цього року «Про реорганізацію Української академії зовнішньої торгівлі». Згідно з ним цей унікальний вищий навчальний заклад має бути приєднаний до Національного торговельно-економічного університету. «ГУ» вже розповідав, чим спричинений такий «симбіоз», зокрема, бажанням кількох високих посадовців заволодіти приміщеннями академії (див. «ГУ» за 27 липня 2004 р.).
Черговий — після Сум та Кіровограда — напад «об’єднавчої сверблячки» обурив не лише студентів та трудовий колектив УАЗТ: коаліція молоді «Наша Україна», яка розгорнула масштабну акцію «Студентська хвиля» під час пам’ятного сумського опору «схрещенню коня і лані», підтримала нинішніх пікетувальників. «Вуличні аудиторії» академії відвідують представники інших вищих навчальних закладів і прості перехожі. Зацікавлені гаслами люди щиро дивуються: як можна експериментувати з підготовкою вкрай необхідних нині для України фахівців нового для неї профілю?
Організатори акції в коментарі «ГУ» пояснили, що їм, як і сумським ровесникам, не забракне рішучості у захисті своїх прав. Вони вимагають скасування указу, оскільки «хочуть навчатися саме в тому закладі, до якого вступали і з яким укладали контракти». Студентів також обурює запропонована зміна дислокації альма-матер — з центру на Лісовий масив, де розташований НТЕУ. До речі, тут навчання відбувається в дві зміни. Отже, схоже, що історія з «облюбованими квадратними метрами», про яку йшлося в попередній статті, таки засвітилася президентським указом.
Позицію УАЗТ підтримує парламентський Комітет з питань науки і освіти. За колективним зверненням Уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова відкрила провадження. Поки що ніяк не реагує іменитий випускник академії — прем’єр Віктор Янукович. Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Микола Деркач, заступник міністра науки і освіти Віталій Журавський та Міністр юстиції Олександр Лавринович погоджуються з іншою схемою реорганізації УАЗТ: якщо вже йдеться про «болонський процес», то зробити її структурним підрозділом Українського державного університету економіки і фінансів. При цьому не постраждають ні інтереси студентів, ні професорсько-викладацького колективу. І площі не «приватизують» кмітливі орендарі. Навпаки, університет має нові, просторі приміщення для однозмінного навчання.
А поки що студенти скандують: «Хай живе УАЗТ»!