Ранкове засідання 5 жовтня
Така невесела статистика пролунала в сесійній залі під час обговорення питання про житлове кредитування громадян України. Парламентаріям на розгляд було запропоновано два законопроекти: депутатський — з доповіддю виступив народний депутат Олег Петров, та урядовий — доповідав голова Державного комітету з будівництва та архітектури Валерій Череп.
Виступаючи в обговоренні, народні депутати лише загострили цю найпекучішу проблему українського суспільства. Парламентарій Володимир Новак (КПУ) нагадав, що за останні три роки було збудовано понад 400 тисяч квартир. А нове житло одержали лише 26 тисяч соціально незахищених сімей. Це всього один відсоток від тих, хто його потребує.
За словами Валерія Черепа, у країні взято на облік 350 тисяч сімей, які мають отримати житло безплатно або за незначну плату. Водночас на мертвій точці застигло 7,5 мільйона квадратних метрів недобудов, які стоять уже по сім—вісім років. Законопроект, запропонований урядом, наголосив Валерій Череп, дає змогу під час формування державного і місцевих бюджетів залучати цільові кошти для добудови цих незакінчених об’єктів, а також удвічі збільшити будівництво соціального житла. Це житло, яке надається державою та органами місцевого самоврядування громадянам, які потребують соціального захисту безоплатно або за доступну для них плату. Зокрема, за рахунок держбюджету законопроект пропонує щорічно здавати 25 тисяч квадратних метрів соціального житла.
Обидва законопроекти визначають правові, організаційні та соціальні умови кредитування. Називають джерела фінансування, до яких входять комерційні банки, кредитні спілки, центральні спеціалізовані установи, кошти забудовників, благодійні внески тощо. Конкретизують терміни надання кредиту, його повернення та встановлюють від 3 до 5 відсотків плати за кредит залежно від віку та соціального стану позичальника.
Однак це не завадило багатьом народним депутатам розкритикувати законопроекти за відсутність і в першому, і в другому реально обрахованої фінансової програми для їхнього виконання. А заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Терьохін, який виступав із співдоповіддю, назвав перспективи з подолання житлової кризи, які відкривають подані документи, «з області мрій».
Отож ні депутатський, ні урядовий законопроекти за основу не прийняли. 226 голосами депутатський законопроект відправлено на повторне перше читання. Фракції парламентської більшості участі у голосуванні не брали.
Перед початком роботи сесії проявилася нова тактика парламентської дискусії. Для того, щоб одержати можливість виступити з трибуни, фракції згідно з Регламентом просять півгодинну перерву. Головуючий надає слово одному з представників такої фракції для мотивації прохання про перерву. Народний депутат виходить на трибуну і оголошує заяву.
Цією тактикою на ранковому засіданні скористалися спочатку фракції НДП та Партії регіонів, затим «Наша Україна» і БЮТ, а третіми були СДПУ(о) і «Демократичні ініціативи». Йшлося про інцидент у друкарні «Новий друк» та з сином Валерія Пустовойтенка. Відповідаючи на звинувачення у побитті Пустовойтенка-молодшого, народний депутат Павло Качур запевнив, що «є відео і за всіма подіями можна простежити». Він сказав, що розуміє колегу Валерія Пустовойтенка як батька, але син переступив закон і має відповідати.
Головуючий Володимир Литвин оголосив про вихід з групи «Демократичні ініціативи» народного депутата Олега Салміна, зауваживши, що цій групі належить визначитися зі своїм статусом, оскільки в ній залишилося всього 13 парламентаріїв.
Народні депутати щиро привітали з днем народження свого колегу Сергія Сінченка, побажали йому доброго здоров’я, натхнення та енергії на депутатському посту.