Для Голови Верховної Ради України Володимира Литвина запрошення відвідати Уманський державний аграрний університет було святковим. Минулої п’ятниці славний навчальний заклад, котрий випустив у світ понад 30 тисяч фахівців сільського господарства і має серед випускників двох двічі Героїв та Героя Радянського Союзу, 23 Героїв Соціалістичної Праці, Героя України, 20 академіків і 700 докторів наук, відзначав поважний ювілей — 160-річчя свого заснування. До речі, серед випускників вузу і два народні депутати нинішнього скликання — Омелян Парубок та Сергій Терещук.
Як і годиться, на урочистостях буяли квіти, співали пісень, вручали подарунки. Всі кафедри університету підготували чудові виставки своїх здобутків. Проте, попри піднесеність моменту, на зустрічах в університеті, а згодом з трудовим колективом ВАТ «Уманьферммаш» лейтмотивом звучала нота занепокоєння за «день тривоги нашої». Навіть на імпровізованій прес-конференції під софіївськими каштанами місцеві журналісти замість традиційно поцікавитися «враженнями від Черкащини» відразу запитали про загрозу зриву виборів Президента України. Глава парламенту у відповідях мас-медіа, у виступах перед робітниками, студентами, професорсько-викладацьким складом аграрного держуніверситету висловив своє бачення сьогоднішньої ситуації у державі.
«Ми не повинні в черговий раз принизити Україну»
Характеризуючи перебіг передвиборної кампанії, Володимир Литвин зазначив, що тут насамперед потрібно говорити про тенденції і сценарії та про реалізацію цих безіменних сценаріїв. Ці тенденції змушують нас бути пильними. Адже сьогодні гору бере «агресивна сірість», котра розхитує каркас держави. 
— В Україні не повинні правити і спрямовувати розвиток подій олігархічні клани, — зазначив глава парламенту. — Бо прийде новий Президент і знову змушений буде маневрувати між цими кланами. Тому потрібно не допустити розвитку подій за безіменними сценаріями. Я виходив саме з цього, коли запропонував кандидатам у Президенти провести разом з Леонідом Кучмою, Головою ЦВК, Головою Верховного Суду України прилюдну, публічну зустріч. Щоб кандидати не звинувачували заочно один одного у всіх гріхах, а заявили, що вони за чесні вибори та пообіцяли «загнуздати» свої штаби, які дуже часто використовують чорний піар. Головне, щоб усі кандидати усвідомили свою відповідальність за долю держави. Бо розробники різноманітних сценаріїв, котрі, до речі, нині виконуються, залишаться в тіні, а відповідати доведеться владі — нинішній і тій, що буде завтра, — підкреслив Голова Верховної Ради.
Володимир Литвин звернув також увагу на те, що пишуть про нашу країну зарубіжні засоби масової інформації. «Україна принижена ходом передвиборної кампанії, —сказав він. — Стає сумно і соромно за державу. У нас, як у поганій сім’ї, усе сміття виносять з хати... Ми не повинні в черговий раз принизити Україну».
— Треба у ній навести елементарний порядок, — завершив думку Володимир Михайлович. — Україна заслуговує на кращу долю.
Про бюджет і пенсії
На зустрічі у складальному цеху ВАТ «Уманьферммаш», яке випускає різноманітну сільськогосподарську техніку — від бурякозбиральних комплексів до механізмів для тваринницьких ферм, — Голова ВР зупинився на особливостях бюджету 2005 року. Вперше за останні 13 років, запевнив він, на розвиток АПК буде виділено коштів на суму 10 відсотків від розміру ВВП. Підсилено також соціальну спрямованість бюджету. Понад 99 мільйонів гривень заробітної плати буде повернуто працівникам збанкрутілих сільгосп-підприємств. Близько 500 мільйонів гривень надійде на село для забезпечення пенсійного страхування.
Відповідаючи на запитання робітників про «спустошення колишніх колгоспів», Володимир Литвин поділився своїми думками стосовно процесів на селі. Вони нині мають значні перекоси, вважає він. Наприклад, підприємець-орендар, котрий користується земельними паями, має всіляку підтримку від держави, отримує прибуток. А селянин залишається майже ні з чим. Немає кому подбати про сільську школу, бібліотеку, фельдшерсько-акушерський пункт, дороги. Потрібно, наголосив глава парламенту, щоб соціальні блага селянин одержував не з «барського плеча», а щоб фінансова система держави забезпечувала територіальній громаді можливість мати все необхідне. Надалі цю несправедливість буде виправлено, — запевнив він.
Яке самопочуття на селі — таке й у державі
Одержуючи з рук ректора Уманського державного аграрного університету Петра Копитка мантію почесного професора 160-річного навчального закладу, глава парламенту звернувся до студентів, майбутніх аграріїв: «Усе скороминуще, а те, чим займається селянин, — вічне. Без села не буде України, без молоді — села...»
Глава парламенту нагородив Почесними грамотами Верховної Ради велику групу викладачів університету та повідомив, що на добудову навчального корпусу буде виділено 500 тисяч гривень. Голова Верховної Ради побажав завтрашнім агрономам, інженерам, технологам, економістам закріпитися на селі, засіяти свою життєву ниву, а парламент сприятиме тому, щоб колосилася вона щедро.
Сергій ЛАВРЕНЮК, Лідія ТИТАРЕНКО.