У Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування відбулися слухання на тему «Реформування місцевого самоврядування в Україні».
Саме від місцевого самоврядування залежить, як розвиватиметься держава і піклуватиметься про людей. І саме на самоврядні органи влади покладено відповідальність за втілення законів у життя. На цьому наголосив, відкриваючи парламентські слухання, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Він зазначив, що нині в нашій державі діє понад 700 законів, які безпосередньо стосуються місцевого самоврядування. Однак біда не в тім, що бракує законів, а в тому, що їх не виконують.
Слухання відбулися з ініціативи консультативно-дорадчої ради при Голові Верховної Ради України. Учасники слухань констатували кризовий стан місцевого самоврядування в Україні. Ця криза виявляється, зокрема, в неспроможності більшості самоврядних органів ефективно виконувати покладені на них повноваження насамперед через брак ресурсів. Для подальшого розвитку місцевого самоврядування в нашій державі, на думку учасників слухань, на часі ухвалення змін до Конституції України, які повертали б обласним і районним радам право утворювати власні виконавчі органи; прийняття нових редакцій законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи державної виконавчої влади», «Про адміністративно-територіальний устрій», «Про статус сільських, селищних та міських голів», а також внесення змін до Бюджетного кодексу та податкового законодавства, що створюватимуть належні гарантії фінансової спроможності органів місцевого самоврядування.