Штаб Керрі опублікував заяву, присвячену ситуації в нашій країні. У ній наголошується, що нинішній президент США заплющував очі на придушення демократії в Україні. Керрі вважає, що напередодні президентських виборів в Україні існує практика використання адміністративного ресурсу на користь провладного кандидата. Як повідомляє «Дойче велле», у заяві зазначається, що США разом з ОБСЄ повинні докласти якнайбільше зусиль, щоб вибори в Україні були чесні і прозорі.
Тим часом МЗС України просить США роз’яснити запровадження санкцій проти української компанії «Запорізька регіональна зовнішньоекономічна асоціація». Влада США наклала штрафні санкції на українську компанію нібито за порушення закону США від 2000 року про заборону поставок до Ірану технологій, товарів і послуг, які порушують режим нерозповсюдження зброї масового знищення і засобів її доставки. У перелік включені фірми й організації з України, Росії, Індії, Білорусі, Північної Кореї та Іспанії.
На час, коли верстався номер, «ГУ» не вдалося одержати коментар від керівництва ЗАТ «Запорізька регіональна зовнішньоекономічна асоціація» . У приймальні підприємства заявили, що ситуацією володіє лише гендиректор, якого на місці не виявилося.
Як повідомив у четвер на брифінгу керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський, держоргани України проведуть перевірку діяльності асоціації на предмет відповідності законодавству у сфері експортного контролю. Лубківський також зазначив, що економічне співробітництво між Україною й Іраном здійснюється на основі дотримання норм міжнародного права і зобов’язань України з експортного контролю. Україна виходить з того, що Іран є повноправним учасником договору про нерозповсюдження ядерної зброї і його діяльність, пов’язану з ядерної енергетикою, контролює МАГАТЕ.