15 років тому впала Берлінська стіна, яка розділяла не тільки дві держави, а й два світи. Цей день увійшов в історію Німеччини як День німецької єдності. Кореспондент «Голосу України» запитав у прес-секретаря Посольства Федеративної Республіки Німеччина Карін Маршалл, що, на її думку, найважливіше в цій події? А також чи вдалося зламати стіну, не менш міцну, — у свідомості і душах людей, які жили за тоталітарного режиму?
— Для кожного громадянина Німеччини найважливіший результат цієї події, що ми живемо тепер разом, у одній державі. Після катастрофи Третього рейху ми одержали ще й новий шанс для розвитку і процвітання нашої країни. Але падіння Берлінської стіни — це також шанс і для всієї Європи, адже назавжди пішла в минуле ера конфронтації, ворожнечі і холодної війни.
Звісно, процеси відновлення східних земель не відбуваються так добре, як хотілося б. Безперечно, є ще чимало людей, у яких ностальгія за минулим, адже їм до цього часу нелегко перелаштуватися, у багатьох є проблеми, зокрема з роботою. Наша держава намагається розв’язувати їх так, щоб люди в східних землях не почувалися ні обділеними, ні скривдженими. Але я упевнена, що більшість німців — і на заході, і на сході країни радіють, що ми живемо в єдиній державі — без «стін» і ворожнечі.