Після шестирічної перерви до Луцька повернувся міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Вулиці і майдани міста, облмуздрамтеатр стали сценічними майданчиками для фольклорних колективів сімнадцяти областей України, а також Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Росії, Молдови, Білорусі. У рамках фестивалю пройшла також наукова конференція «Фольклор і сучасна культура», було організовано виставку виробів народних майстрів.
Святом української душі назвав «Берегиню» один з авторів ідеї фестивалю — професор Волинського державного університету, директор Полісько-Волинського народознавчого центру Інституту народознавства НАН України Віктор Давидюк. Адже зі сценічних майданчиків звучали пісні і мелодії, деякі з яких мають багатовікову історію. А сам Віктор Федосійович здивував усіх повідомленням про нещодавно віднайдену на Рівненщині старовинну щедрівку, вік якої — щонайменше вісімсот років.
Із побутових обрядів на святі найповніше було відображено весільний. А на заключному концерті у Волинському муздрамтеатрі фольклорним колективам разом із дипломами учасників вручали духмяний волинський весільний коровай.
Організатори фестивалю — Міністерство культури і мистецтв України, Державний комітет у справах національностей та міграції, Волинські обласна рада та облдержадміністрація, Луцька міська рада, навчально-методичний центр культури Волині та Полісько-Волинський народознавчий центр. Головним режисером фестивалю 2004 року, як і всіх попередніх, був заслужений діяч мистецтв України Василь Вовкун.
Цьогорічний фестиваль «Берегиня» — уже четвертий. На жаль, проводиться він нерегулярно. Попередній був аж шість років тому. Тож прощаючись із фестивальним Луцьком, учасники «Берегині» висловили побажання, щоб це святкове дійство, необхідне для збереження духовних скарбів українського народу, проводили хоча б раз на два роки. А Луцьк, який має у цьому великий досвід (згадаймо фестивалі «Різдвяна містерія», «Поліське літо з фольклором», «Меч Луцького замку»), став постійним місцем його проведення. Та й він має на це повне моральне право, адже саме в Луцьку в червні 1991 року народилася «Берегиня». А сам волинський край є надійним оберегом давніх національних традицій.
Волинська область.