Замість набридливих запитань далеких від політики знайомих «Хто буде наступним Президентом — Ющенко чи Янукович?» дедалі частіше доводиться чути: «Ой, щось воно тривожно на душі...». І заковика не лише в останніх «люб’язностях», якими обмінялися політтехнологи двох основних кандидатів. Якщо ви не займаєтеся складанням політичних анекдотів, то хіба важливо, що там «тупе чи гостре» повалило на івано-франківську землю одного дужого претендента на президентську булаву і як саме виборчі штаби перекладали з німецької висновок віденських ескулапів про причини занедужання другого не менш дужого доти кандидата.
Адже всім зрозуміло — у першому випадку таки полетіло, і незалежно від форм і твердості додало гостроти у виборчу кампанію. У другому, хоч би хто як на свою політичну користь інтерпретував діагноз медиків з «Рудольфінерхаус», маємо раптово враженого фізичною недугою лідера перегонів. Перше й друге однаково додало тривожного присмаку святу демократії — виборам. До речі, даремно деякі колеги із ЗМІ, зокрема й проющенківські, враз почали уникати в описах історії хвороби кандидата терміну «отруєння». Читайте офіційну назву Тимчасової слідчої комісії парламенту на чолі з В. Сівковичем — за таку назву голосували наші обранці як з меншості, так і з більшості. А вони, погодьмося, обізнаніші за нас.
...Виборчі перегони таки набирають якогось тривожного забарвлення. Ще важко однозначно сказати, що це —агонія тих, хто завтра може стати «колишніми», чи складові добре розіграного сценарію. Якось плавно головною «масовкою» виборчого процесу стають не виборці, а силовики і правоохоронці. Вони мають сказати своє слово у долі юного івано-франківського «яйцеметальника», у них запитують про «Ангела»-кілера, який начебто прибув до столиці прибрати одного з кандидатів-лідерів. Вони демонстративно відмовчуються після нападу «братчиків» Корчинського на охорону ЦВК і не менш демонстративно проводять навчання у підворіттях довкола приміщення Центрвиборчкому. У їхніх руках проведення судово-медичної експертизи здоров’я найімовірнішого завтрашнього президента. Учорашній керівник силового відомства інтригує з телеекрану прогнозом про можливий несподіваний поворот у резонансній справі, що поглине інші резонансні події. Підтвердження кулуарних чуток про «таємну вечерю» керівників СБУ з Ющенком напередодні його отруєння і привселюдні виправдовування головних есбеушників держави — це, окрім іншого, ще й привід їх змінити у будь-який момент їх непослуху.
Найяскравішим прикладом посилення ролі силових відомств не лише у житті суспільства загалом, а й на тісному його відрізку до 31 жовтня може послужити несподівана зміна керівництва оборонного відомства. Хто надійніший у разі силової розв’язки виборчої кампанії — генерал-інтелектуал з есбеушними знаннями чи генерал-танкіст з повітряним минулим?
Усі ці підозри могли б традиційно «зависнути» у кулуарних прогнозах чи кухонних балачках, якби не останні заяви найпоінформованіших і найвпливовіших у державі осіб. «Останні події, пов’язані з проведенням виборчої кампанії, особливо специфічна їх інтерпретація, дають підстави бачити у них апробацію намірів зриву виборів і зондування можливої реакції суспільства на такий варіант їх завершення», —наголошує керівник парламенту Володимир Литвин. Ще чинний Президент Леонід Кучма з властивою йому прямотою і простотою застеріг суб’єктів виборчого процесу: не дай, Господи, дійти до протистояння... Заспокойтеся, хлопці, подумайте про завтрашній день... 
Чим завтра розрадити своїх політично занепокоєних знайомих? Прописною істиною: відповіді на поставлені головними дійовими особами виборчої кампанії та «правохоронно-силовою масовкою» запитання надалі зможе дати суд (а судові інстанції у нас під ким?). А якщо і він незугарний, тоді відповіді на вулиці шукатиме масовий виборець.
Від цього нас застерігають чільники держави в разі зриву виборів? На відміну від найімовірніших переможців виборів, здоров’я «вулиці» вражає приємно. Читайте тижневі газети: буковинський безробітний Степан Тунь за п’ять хвилин 23 секунди «розірвав шляхом надування ротом» шість дволітрових грілок, а його земляк добровільно пробіг 50-метрову дистанцію за 10,52 секунди з... дружиною на руках.