У серпні цього року на базі відпочинку «Бриз», розташованій на Федотовой косі в Кирилівці, відпочивав всесвітньо відомий український боксер Віталій Кличко. Багато хто бачив, як він ранком бігав берегом моря. А журналіст однієї із запорізьких газет Олена Гранишевська розповіла, що Віталій всі дні ганяв на кайтинзі (різновид віндсерфінга) лиманом уздовж Федотової коси. Він зазначив, що саме Кирилівка є ідеальним місцем для цього виду спорту. Тут постійно є вітер, але при цьому на лимані немає хвиль.

Благодатний, унікальний куточок Азовського узбережжя вабить багатьох. За своїми природними властивостями він ні в чому не поступається багатьом курортним зонам світу, а за деякими і обходить їх. Ось тільки комфорту тут не вистачає. Щоправда, останнім часом з’явилися бази відпочинку класу «люкс», місця для розваг, атракціони, кафе, ресторани. Але це не вирішує проблему. Потрібна глобальна перебудова курортної сфери. Саме це вважає одним із головних завдань у діяльності Кирилівської селищної ради її голова Михайло Малишко.

За два роки, що він керує селищною радою, вдалося зробити чимало: підключити Інтернет — вже є більш як 30 користувачів, установити три вишки мобільного зв’язку; освітити Кирилівку, дорогу між нею і селом Азовське в нічний час; прокласти об’їзну дорогу, облагородити парк і центральну площу, відремонтувати дитячий садок, школу. Уже розроблено генеральний план з розвитку курортної сфери. У єдине ціле об’єднаються селище Кирилівка, села Азовське і Степок. Курорт розташовуватиметься на 1654 гектарах, а пляжі простягатимуться на 20 кілометрах. Нині у стадії розробки проект набережної. Звичайно, для цього потрібні величезні кошти. Але, здається, бізнесмени, котрі будують свій бізнес на узбережжі, розуміють, що від удосконалення курортної сфери вони тільки виграють, тому не відмовляють у допомозі. Усього в Кирилівці функціонує 250 баз відпочинку і ще 173 кафе, магазинів, атракціонів, розважальних комплексів, стоянок.

У планах — організація невеликого аеропорту на місці колишнього, куди приземлялися «кукурузники», а ще яхт-клубу. До речі, це не примха. На Федотову косу люблять приїжджати віндсерфінгісти. Нинішнього літа двічі — у червні і серпні — проводилися змагання з цього виду спорту. У них брали участь спортсмени з Німеччини, Росії та інших країн. У задумах — будівництво аквапарку. Нині два бізнесмени з Києва і Запоріжжя вирішують, кому зайнятися будівництвом.

— Ми хочемо, щоб Кирилівка стала курортом не тільки державного, а й міжнародного значення, — ділиться своїми планами Михайло Малишко. — Головне наше багатство — це великі запаси унікальних за своїми цілющими властивостями грязей. Нам потрібно лише провести їх бальнеологічну експертизу. І дуже важливо оформити документацію на землю, щоб можна було її продавати бізнесменам під будівництво різних об’єктів.

— Оренда землі їх не влаштовує?

— Ніхто не хоче вкладати гроші, поки не матиме держакта на землю. Оренді мало хто довіряє. Всі хочуть, щоб земля була їхньою власністю. Приміром, тільки з такою умовою в Кирилівці виявили бажання будувати готелі бізнесмени з Києва.

— Але для цього потрібно зробити хоча б каналізацію, якої поки що немає.

— Це півбіди. Все це ми зробимо. Інша річ — провести газ. Потрібно прокласти 50 кілометрів труб. Але поки що все застопорилося. Я уже весь Київ об’їздив, де тільки не погоджував це питання... Дуже важливо, що ми зможемо обігрівати будинки централізовано, а отже, продовжити курортний сезон на 2—3 місяці. Й узимку можна буде відпочивати біля моря.

Михайло Малишко впевнений, що все задумане втілиться в життя. Багато що вже виходить, але є одна проблема, яку ніяк не вдається розв’язати. Кирилівці потрібен свій архітектор. У штаті селищної ради із січня 2004 року залишається вакантною ця посада. Шукали у Запоріжжі — немає.

— Кирилівку будуємо як курорт і треба, щоб архітектор після себе залишив помітний слід.