Європейський союз закликав керівництво України забезпечити всі умови для проведення вільних і справедливих президентських виборів, що відповідали б її зобов’язанням перед міжнародною спільнотою, стандартам Ради Європи та ОБСЄ. Про це йдеться у заяві країн ЄC, яку оприлюднила низка інформаційних агенцій.
Брюссель розцінює Україну як свого ключового сусіда та стратегічного партнера, що виступає також важливим гравцем у питаннях регіональної і загальної безпеки. «ЄС, як і раніше, підтримує Україну в її прагненні до демократії та економічних реформ. ЄС визнає європейські прагнення України і схвалює європейський вибір України», — зазначено в документі.
З огляду на умови, в яких проводилася до цього часу передвиборна кампанія, ЄС укотре звертає увагу на важливість забезпечення незалежності ЗМІ і свободи слова. Зокрема, йдеться про «рівний та неупереджений доступ до ЗМІ, відсутність процедур реєстрації та ліцензування на підставі політичних критеріїв, так само як і припинення відключення приватних телеканалів з «технічних причин», — сказано в заяві. «Це також містить об’єктивне висвітлення позицій кандидатів у ЗМІ, зокрема з боку державних національних телеканалів, відсутність будь-якого втручання з боку влади, включаючи вказівки та інструкції засобам масової інформації, так звані «темники», — наголошують країни ЄС.