Для поліпшення пенсійного забезпечення військовослужбовців фракція політичної партії «Трудова Україна» у Верховній Раді ініціюватиме внесення відповідних змін до законодавства.

Як зазначали учасники «круглого столу», що відбувся за участю народних депутатів України та представників громадських організацій ветеранів України в Міжнародному економічному комітеті, нині виникла істотна диспропорція в рівні пенсій військовослужбовців. Скажімо, прапорщик чи сержант, котрий нещодавно звільнився зі служби, отримує пенсію більшу, ніж офіцер, який пішов на заслужений відпочинок десять років тому. В попередні роки уряд за дорученням Президента України вже здійснив певні кроки, спрямовані на розв’язання проблеми пенсійного забезпечення військовослужбовців. Не стояли осторонь цієї проблеми й парламентарії. 15 червня 2004 року Верховна Рада ухвалила законопроект, розроблений депутатом-«трудовиком» Дмитром Рудковським, про внесення змін до статті 43 Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».

Цим законом встановлюється відповідність між розміром пенсії та рівнем сучасного грошового забезпечення військовиків. Для цього буде запроваджено нову базу для нарахування пенсій, до якої включається все грошове забезпечення військовослужбовців із урахуванням щомісячних надбавок і доплат за останньою штатною посадою, де вони працювали перед звільненням.

Таке нарахування пенсій застосовуватимуть для всіх військовиків, незалежно від часу їх звільнення зі служби. Однак, оскільки виконання цього закону потребує значних коштів (до 6 мільярдів гривень на рік), ліквідація диспропорції у пенсіях відбудеться впродовж двох років — з 2005 до 2006-го. Фракція «Трудова Україна» виступила з такою ініціативою: перерахунок пенсій ветеранів Великої Вітчизняної війни та колишніх військових, котрі досягли 75-річного віку, має відбутися вже наступного року. До Верховної Ради буде внесено відповідний законопроект. А під час голосування за проект закону про державний бюджет України на 2005 рік «трудовики» пообіцяли відстоювати стовідсоткове фінансування перерахунку військових пенсій, запланованого змінами до закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців.

«Трудовики» готові ініціювати й удосконалення законодавчих актів, спрямованих на вирішення ще однієї важливої проблеми військовослужбовців — житлової.

Керівник фракції «Трудова Україна» Ігор Шаров запевнив, що у своїх намаганнях розв’язати проблему пенсійного забезпечення військовослужбовців народні депутати знайдуть підтримку не лише з боку своїх колег—депутатів з інших фракцій, а й з боку уряду, котрий, як свідчить його діяльність, добре розуміє проблеми війська. За підсумками обговорення учасники «круглого столу» схвалили резолюції про вдосконалення нормативно-правової бази пенсійного забезпечення військовослужбовців та про підтримку кандидатури Віктора Януковича на посаду Президента України.